Terhességi csíkok – Így előzzük meg a striákat!

A striák számos okból jelenhetnek meg a bőrön, mégis, nőknél a terhesség alatt alakulnak ki leginkább, különösen a hason és a melleken. Hogyan kezelhetjük őket?

A striák néven ismert csíkok gyakran mutatkoznak meg a test azon részein, ahol feszülés, húzódás alakul ki, a gyors súlygyarapodás vagy éppen csökkenés következtében. A terhességi csíkok elsősorban a hason és a melleken jelentkeznek. Oka a hízás. Tinédzserkorban a hirtelen növekedés is kiválthatja – a combokon és a vádlin is megjelenhetnek.

A várandósság idején számos hirtelen változás történik a testben, beleértve a hormonálisakat, a test egyes részeinek növekedését, így a hasét és a mellekét, a hangulat hullámzásait. A terhesség egyrészt kellemes állapot, melynek során mindenki igyekszik a kismamára figyelni, másrészt azonban néhány problémával is szembe kell nézni: a test változásai okozhatnak kényelmetlenségeket. Köztük van a striák jelentkezése is.

A terhességi csíkok a várandósság alatt, illetve utána figyelhetők meg, mivel a has és a keblek megnövekednek, majd a szülés után ismét visszatér a korábbi állapot.

A csíkok valóban zavaróak lehetnek, de megelőzésükre van mód.

A felszín alatt fekvő bőrréteg kollagént és elasztint tartalmaz, ezek gondoskodnak a bőr feszességéről. A hirtelen növekedés, tágulás hatására azonban a kollagén- és elasztinrostok szakadnak, lehetetlenné téve, hogy a bőr visszatérjen korábbi feszességéhez. A terhesség idején nemcsak a has és a mellek nőnek, a combokon és a karokon is kialakulhatnak a csíkok.

terhesség

Természetesen a has méretének gyarapodását nem lehet meggátolni, de több módszer is van a striák elkerülésére.

-Az első az, hogy normális mértékben hízzunk. Csak annyira, amennyire szükséges. Ne váljunk túlsúlyossá a terhesség alatt!

-Végezzünk a várandósság idején is testmozgást – olyat, ami ilyenkor javasolt. Ezzel nemcsak a túlsúlyt kerüljük el, hanem a bőr feszességét is megőrizhetjük. Jó közérzetet ad. Természetesen kérjük ki az orvos véleményét a mozgás milyenségét illetően és szakember irányítása alatt végezzük.

-Folytassunk kiegyensúlyozott étrendet terhesség alatt, mely biztosítja a megfelelő mennyiségű súlygyarapodást. Ez az egészséges várandósság kulcsa. Megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, sok folyadékkal töltsük fel szervezetünket, így a test és a bőr is egészséges lesz. Használjunk támaszt nyújtó melltartókat, amelyek kellően megtartják a nehezebbé váló kebleket.

Alkalmazzunk megfelelő hidratáló krémet, amellyel átmasszírozhatjuk a melleket. A kókuszolaj, kakaóvaj, búzacsíraolaj és az E-vitaminos krémek a hason, a kebleken és a combokon is jó szolgálatot tesznek.

Fogyasszunk olyan ételeket, mint a halak és a dió, ezekben ugyanis sok a cink. Együnk A-vitaminban gazdag répát, citrusféléket, tejterméket, valamint olyan fehérjével ellátott ételeket, mint a tojás – így jó eséllyel meg fogjuk előzni a terhességi csíkok jelentkezését.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: