Terhesség – Top 5 gyógynövény a stressz enyhítésére

Számos nő álmodik „lebegős”, felhőtlen várandósságról, ám sokan közülük szoronganak, stressz gyötri őket a terhesség idején. Íme azok a gyógynövények, melyek segítenek oldani a feszültséget.

Bár sokan valóban rózsaszín, örömteli várandósságról álmodnak, érzéseikbe gyakran keveredhet feszültség, stressz, szorongás, ami teljesen természetes a terhesség idején.

Szerencsére léteznek olyan, stresszcsökkentő gyógynövények, amelyeket áldott állapotban is nyugodtan lehet alkalmazni.

Fotó: 123rf.com

Ha egy várandós nő stresszes, az a kisbaba esélyét is növeli a betegségek kialakulására – talán még a gyermek későbbi élete során is.

Mi okozhat stresszt?

Stresszt számos pszichoszociális tényező kiválthat a terhesség alatt. Ilyen a támogatás hiánya, a gyász, a magány, az, hogy a kismama házas-e, vagy számít-e házasságra – ezek mind kihatnak a fejlődő gyermek mitokondriális DNS-ére, mely számos betegség előfutára lehet.

Szakemberek szerint nem kevés állapot létezik, mely már a gyermekkorban elkezdődik, s köthető a mitokondriális diszfunkcióhoz – beleértve az asztmát, az elhízást, a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességet (ADHD) és az autizmust.

Azoknál a nőknél, akik életük során megnövekedett pszichoszociális stresszt tapasztalnak meg – a szexuális erőszaktól, a családon belüli erőszaktól vagy a súlyos sérüléstől a bebörtönzésig, testi vagy lelki betegségekig és a családi nehézségekig – magasabb számú placenta mitokondriális mutációt mutattak ki a kutatók.

Fotó: 123rf.com

Stresszcsökkentés gyógynövényekkel

Különféle vény nélkül kapható gyógyszerekkel és meditációs technikákkal is hatékony lehet önmagunk megnyugtatása, de érdemes kipróbálni az Ayurveda által alkalmazott gyógynövény-tárat is.

Vírusos napjainkban egyre fontosabb, hogy szervezetünket és immunrendszerünket a megfelelő védelemmel lássuk el. De nem mindegy, hogyan tesszük azt! 

Gyógynövények immunrendszerünk erősítésére

1.Ashwagandha: erőteljes fiatalító gyógynövény, melyet ayurvédikus gyógyszerkészítmények előállítására használnak, immár 2 ezer éve. Számos előnye miatt rendkívül ajánlott gyógynövény a termékenység és a szülés utáni regenerálódáshoz is. Gyakori fogyasztása – korlátozott mennyiségben – segít a stressz enyhítésében, az immunitás erősítésében, a hormon-szabályozásban. Javítja az alvás minőségét és a hozzájárul az erőnk újraépítéséhez.

2.Menta tea: a bormenta levelek mentolt tartalmaznak, amely izomlazító és nyugtató hatású. A tea kortyolgatása egészséges és természetes módszer a terhesség alatti stressz csökkentésére. Érdemes magunknál is tartani belőle, akár stressz-enyhítés a cél, akár a gyomor megnyugtatása. Koffeinmentes, tehát nyugodtan fogyasztható.

3.Kamilla: a kamilla az egyik legismertebb stresszoldó tea. Igyunk meg egy csészével minden nap, hogy legyőzzük a terhesség alatti feszültséget. Túl sokat azonban ne fogyasszunk belőle.

kamilla

Foto:pixabay.com

4.Gyömbér: ez a gyógynövény antioxidáns gingerolt tartalmaz, mely megküzd a szervezetünkben levő, előnytelen kémiai anyagokkal. A gyömbér segít enyhíteni a gyomor problémáját, ha mozgás (például autózás) esetén hányingerünk van, a gyomorrontást, a légzési problémákat és a menstruációs kellemetlenségeket is.

Fotó: 123rf.com

A hányinger és a hányás csökkentésében is komoly szerepet játszik, azonban terhesség esetén érdemes vele vigyázni – nagy mennyiségben ugyanis szakértők szerint akár vetélést is okozhat.

Fotó: 123rf.com

5.Levendulás illóolaj: a levendula aromaterápia bizonyítottan csökkenti a stresszt és a szorongást, azonban csak a terhesség második trimeszterében ajánlott alkalmazni. A depressziót és az álmatlanságot is enyhíti.

Fontos tudni, hogy a stressz, a szorongás nem ritka a várandósság idején, a túl nagy mértékű feszültség azonban pszichológiai problémákat is kiválthat: fejfájást, étvágytalanságot vagy éppen túlevést, hangulatingadozást, depressziót. Extrém esetekben a kezeletlen stressz vetéléshez és koraszüléshez vezethet, vagy más módon károsíthatja a magzatot.

A stressz csökkentésére terhesség alatt az alábbi módszerek is ajánlottak még: végezzük a kismamák számára is megengedett jóga gyakorlatokat; olvassunk pozitív könyveket; kommunikáljunk azokkal, akiket szeretünk és kényeztessük magunkat általunk kedvelt tevékenységekkel.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.