Tények, amikről tudni kell hajátültetés előtt

A kopaszodás megszüntetése kockázatos is lehet. Milyen előnyei és hátrányai vannak a hajbeültetésnek?

A hajátültetés komoly döntés, így előtte mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy a műtéttel milyen pozitív és negatív változások érhetnek minket. A fejlett orvostudomány és technika lehetővé teszi, hogy néhány órás beavatkozással a hajhullás miatt elvesztett szálak nagy része pótlásra kerüljön, visszaadva a haj eredetihez hasonló állapotát. Ennek ellenére az előnyök mellett a hátrányokkal is szembe kell nézni. Mik ezek?

Módszerek

Két típusú beavatkozás közül választhatnak azok a férfiak és nők, akik szeretnék pótoltatni az elvesztett hajszálaikat. A jelenleg leginkább elterjedt FUE technika előnye, hogy a műtét során nem szükséges a szike használata és a fejből felvágása, így a hegesedés miatt sem kell aggódnia a páciensnek. Ennél az eljárásnál a hajszálakat egyenként kiemelve ültetik át a hiányos területre. Az alkalmazásnál a páciens döntheti el, hogy hány szálat és hova ültessen át az orvos. Sőt, még a növés iránya is befolyásolható ezáltal.

nem%2520kopaszodom2

Hagyományos beavatkozás

A másik módszer előnye, hogy a nagyobb területű kopaszodás is gyorsan kezelhető. Ebben az esetben a tarkó környékéről szike segítségével vágnak ki egy 10-12 cm hosszú csíkot, majd az érintett területet összevarrják. Az eltávolított fejbőrből kinyerik a hajszálakat, amit a kívánt hajhiányos részre ültetnek be. Ez a módszer kockázatosabb a FUE technikánál, mivel a fejbőr átvágásával, varrásával jár.

Búcsú a militari stílustól

Hajbeültetés után nem ajánlott 2 cm-nél rövidebb frizurát vágatni, mivel azzal láthatóvá válnak a műtét okozta hegesedések, vagy a még nem egységesen sűrű területek. A néhány cm-es hossz meghagyásával azonban észrevehetetlen lesz a korábbi műtét és a hajhullás ténye.

hajbeultetes4A kopaszodás meghatározhatatlan

Az orvostudomány jelenleg nem képes pontos előrejelzést adni azzal kapcsolatban, hogy számíthatunk-e a haj elvesztésére, illetve, hogy milyen mértékben kell a kopaszodás miatt aggódnunk. A feltérképezésnél a családtagokat megvizsgálva is csak pontatlan kép alakulhat ki ezzel kapcsolatban.

Gyógyszeres kezelés

A hajhullás nem csak műtéti beavatkozással orvosolható. A hajszálak elvesztése gyógyszeres kezeléssel megszüntethetőek. Ezzel kapcsolatban szakorvosi tanácsadás ajánlott, azonban mindenképpen érdemes a pirulák szedésével járó esetleges mellékhatásokról is tájékozódni.

A műtét után

Az első éjszaka még kellemetlen érzéssel, esetleg fájdalommal és az érintett terület viszketésével kell számolni, azonban ezek a tünetek 1-2 napon belül megszűnnek.

A fertőzések elkerülése érdekében a beavatkozás után két héten át minden nap ajánlott a hajmosás, ami egyben a seb gyógyulását is elősegíti. Gennyesedés, vérzés és láz esetén azonnal konzultálni kell a kezelőorvossal.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: