Tegnap volt az önkéntesség világnapja!

Noha évről-évre növekszik, egyelőre még alacsony nemzetközi összehasonlításban a külföldön önkéntes munkát vállaló magyar fiatalok száma, amely szakértői becslések szerint évente 50-100 főre tehető…

Az ENSZ Közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesek nemzetközi napja. A nemzetközi önkéntesség a fejlett országokban fontos szerepet tölt be, társadalmi elismertsége és politikai támogatottsága egyaránt magas. A válság ellenére Németország tízezerrel, Nagy-Britannia háromezerrel több fiatalt küld évente külföldi önkéntes munkára. A magyarországi önkéntesség jelenleg civil keretek között, minimális költségvetéssel működik, a magyar önkéntes fiatalok ugyanakkor nagyon komoly fejlesztési programokban vesznek részt – fogalmaz az alapítvány.

Magyarországon az év első felében a legnagyobb hangsúly a belföldi önkéntesség népszerűsítésén volt, az év második felében azonban a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány a Nemzeti Civil Alap (NCA) támogatásával a nemzetközi önkéntesség fontosságának hangsúlyozására egy ismeretterjesztő roadshow-t szervezett. Ennek keretében az egyetemisták figyelmét is fel kívánták hívni a nemzetközi önkéntesség szerepére és jelentőségére.

Az alapítvány szintén idén jelentette meg az "Önkéntesen, felelősen – a húsz legfontosabb kérdés a nemzetközi önkéntességről" című könyvet, amely az első magyar nyelvű, kifejezetten a nemzetközi önkéntességről szóló kiadvány.

malaria2

"A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány és az önkénteseit szervezetten támogató kormányzatok felmérései szerint a nemzetközi önkéntesség révén egy ország jelentős társadalmi és gazdasági előnyökre tehet szert. A nemzetközi önkéntesség a legrövidebb és leghatékonyabb módja annak, hogy az iskoláit elvégző magyar fiatalokból olyan motivált, felnőtt munkavállaló váljék, aki képes a hagyományos provinciális, a kizárólag a saját problémájával foglalkozó gondolkodásmódot elhagyni és egy nyitott szemléletű, kreatív és globális gondolkodás felé fordulni. Az önkéntesség csökkenti a munkanélküliséget és olyan új szakmai tapasztalatokat adhat, amely nemzetközi körülmények között fejleszti az egyén készségeit és képességeit, így hosszú távú és fenntartható gazdasági fejlődést eredményezhet" – vélik a szervezet munkatársai.

Az Európai Unió Tanácsa 2009. november 27-i határozatában a 2011-es évet az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének nyilvánította. Az ENSZ szintén kiemelten fontosnak tartja az önkéntes munkát, ezért 2011-re számos az önkéntességet támogató programot hirdetett.

"Hazánkból is évről-évre egyre több fiatal vesz részt szakmai és társadalmi felelősségvállalásból, segíteni akarásból külföldi fejlesztési programokban" – mondta Reicher Péter, az alapítvány elnöke. A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány 2003-óta működik, elsődleges célja, hogy magyar önkéntes fiatalokat és fejlesztési szakembereket közvetítsen ki különböző hosszúságú nemzetközi humanitárius és fejlesztési projektekbe. Önkénteseik jelenleg három különböző program keretében Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és Európában dolgoznak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.