Tedd le a karcos szemüveget!

Néha olyanok vagyunk, mint az anya, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy egy szem csemetéje munkanélküli, erősen italozó életmódot folytatva harmincévesen még mindig az ő nyakán léhűtősködik. S anyánk hangoztatja azt az álomképét, miszerint jóravaló és okos kisfia van, aki pillanatnyilag némi zavarral küzd, s még az sem ingatja meg ebbéli elképzelésében, hogy ez az átmeneti zavar immár tíz éve tart.

Az egyik legfontosabb, amiben megállapodunk, hogy kinek mi a dolga, ki mit tesz a családban. Nevezhetjük ezt munkamegosztásnak is. Nos, ezzel kapcsolatban megfigyeltem, hogy néhányan hajlamosak eltekinteni ezektől a megállapodásoktól, majd egyszerűen fogják magukat és elvégzik mások munkáját. Nézzük, hogyan is történik ez!

Egy családban elég világos munkamegosztás létezik, optimális esetben egyértelműen elkülönülnek a szerepek a családtagok között. Egy apának például a dolga, hogy megjavítsa a lámpát, az elromlott kisautót, focizzon a fiával, tanítsa meg fára mászni, tegye helyére a WC-tartály fogantyúját, ragassza meg az eltört vázát, faragjon csúzlit, stb.

Ha egy feleség szeretne „megszabadulni” a férjétől, akkor semmi mást nem kell tennie, mint mindezt szép apránként átvállalni. Ha látja, hogy a fia focizni szeretne, akkor nem szól a férjének, hanem tornacsukát húz, kimegy az udvarra és beáll a kapuba védeni. Ha elromlik a kisautó, és a gyerek indul az apjához könnyes szemmel, hogy javítsa meg, akkor az anya ott terem, és kiveszi a kezéből, hogy majd ő megszereli. Lehet, hogy nem tudja megjavítani, de titokban elviszi egy műszerészhez, aki gyorsan helyrepofozza.

Fotó: 123rf.com

Ha a gyerek riadtan kijön a WC-ből, hogy a víz folyik és nem áll meg, akkor az anya megnyugtatja, hogy majd ő megoldja, nem kell szólni apunak. Aztán kimegy a fiával a környező erdőbe, csúzliágast vágnak, és együtt csúzliznak hátul az udvarban. Egy idő után a gyerek már nem fog szólni az apjának, természetes lesz számára, hogy mindennel az anyját keresse. Az apa szép lassan azon kapja magát, hogy szinte nincs is szerepe, mint apa szép lassan megszűnik létezni, hiszen attól volt apa – a gyermek nemzésétől most eltekintve –, hogy ellátta azokat a dolgokat, amiket egy apának kell.

Ha állandóan bekötnénk a gyermek cipőjét és nem törekednénk arra, hogy ő tegye meg, akkor „előállítanánk” egy olyan felnőttet, aki nem tudja bekötni a cipőjét. Könnyen előállíthatunk egy életképtelen gyereket, ha mindent megoldunk helyette.

Ha a gyerek kap egy fülest az iskolában, akkor menjünk be és verjük meg azt a gyereket, aki bántotta, de ne tanítsuk meg arra, hogyan kell kezelni emberi konfliktusokat az életben. Ha a gyerek nem tudja megírni a házi feladatát, akkor csináljuk meg helyette és ne tanítsuk meg rá. Ha a gyerek nem tudja, hol a kakaó, akkor ne mondjuk meg neki, hogy hol találja, hanem vegyük elő mi és készítsük el neki.

Ha a gyerek összeveszett a testvérével, akkor ne kezeljük őket, hogy oldják meg a maguk a problémájukat, hanem tegyünk mi igazságot közöttük. Ha a gyerek sírva felhív minket telefonon, hogy a nagymamája azt mondta rá, hogy tohonya, akkor ne tanítsuk meg a gyereket arra, hogy álljon ki a saját magáért, hanem hívjuk a telefonhoz a nagyit és mondjuk meg neki, hogy velünk gyűlik meg a baja, ha még egyszer megbántja a mi kis gyönyörűségünket. Egyenes út ez ahhoz, hogy előállítsunk egy pipogya, életképtelen, mamlasz felnőttet, aki képtelen magát ellátni és képtelen eligazodni az életben.

Soha ne engedd meg magadnak, hogy ne tartsd be azokat a megállapodásokat, amiben megegyeztetek!

Pilát Gábor

Pilát Gábor az elmúlt húsz évben közel 33.000 embert képzett értékesítési, vezetői, valamint kommunikációs tréningeken, továbbá több mint 8 éve tart személyes coaching-ot, azaz terepmunkát az üzleti szférában. Az itt szerzett tapasztalat alapján már a kezdetektől azt figyelte meg, hogy az alapvető igazságok, összefüggések az élet minden területén használhatók. Nem is lehetne másképp, hiszen a mondás szerint, ami igazság az mindenhol az, ami pedig nem működik mindenhol, az nem volt igazság.

Szerző: Pilát Gábor 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.