Szorongásra sörkorcsolyát!

A helyi sörözőben fogyasztható sós rágcsálnivalók a vendégek szomjának felélesztésén kívül másra is jók: a szociális szorongás elfojtásában is szerepet játszhatnak.

A The Journal of Neuroscience április 6-i számában megjelent, a Cincinnati Egyetemen végzett új kutatásából az derül ki, hogy a megnövekedett nátriumszint a szervezet stresszhormonjainak gátlása révén tompítja a stresszre adott választ. A máskülönben a stresszes helyzetekben aktiválódó hormonok a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely mentén helyezkednek el, amely a stresszválaszt szabályozza.

„Az állatvilágból vett hasonlattal ez az „itató hatás” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Eric Krause. „Amikor valaki szomjas, le kell győznie bizonyos mértékű félelmet és szorongást ahhoz, hogy megközelítse a közös ivóvízforrást. Közben javítani próbálja az interakciókat annak érdekében, hogy mindenki odaférjen a vízforráshoz.”

Foto:123rf.com

Krause munkatársaival nátrium-kloriddal dehidratált kísérleti patkányokat, majd stresszhatásnak tették ki az állatokat. A kontroll csoporthoz viszonyítva a nátrium-kloridot kapott patkányok kevesebb stresszhormont szabadítottak fel, és kisebb szív-érrendszeri reakciót tanúsítottak a stresszre. A szociális interakció terén pedig azt tapasztalták a kutatók, hogy ezek a patkányok találkozáskor interaktívabbak illetve szociálisan kevésbé szorongók voltak.

További vizsgálatok azt mutatták, hogy a kiszáradás kompenzációjára a vesére ható hormonok az agyra is hatást gyakoroltak, és szabályozták a stressztényezőkre adott választ és a szociális szorongást. A megnövekedett nátriumszint azzal korlátozta a stresszválaszokat, hogy elnyomta az angiotenzin II felszabadulását. Ezzel szemben fokozta a stressz ellen ható oxitocin hormon aktivitását.

Ki gondolta volna, hogy a sör egy egészséges összetevő, amelynek segítségével jókat főzhetünk? Dietetikusok egy csoportja szerint bátran főzzünk barna sörrel olaj helyett, mivel csak 75 kalóriát tartalmaz, míg az olaj 120-at. És akkor még nem is beszéltünk az extra vitaminokról!

Olaj helyett főzz barna sörrel! Egészséges, finom és fogyni is fogsz!

Krause úgy véli, további kutatásokkal megvizsgálhatják e hormonok és idegi áramkörök szerepét a szociális szorongásos zavarokban és az autizmusban. A kutató elmondta, hogy már korábbi kutatások is utaltak arra, hogy oxitocin hiány is szerepet játszhat az autizmus kialakulásában, ezért most azt is meg kell vizsgálni, lehetséges-e, hogy a terhesség alatt bekövetkező folyadékegyensúly zavar eredményezi az autisztikus rendellenességeket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.