Szomorú szeretkezések

Egy tanulmány szerint minden harmadik nő tapasztalta már a szeretkezés utáni depressziót. Vagyis boldogság helyett, lehangoltságot éreztek.

A Queensland Műszaki Egyetemen Robert Schweitzer professzor vezetésével elkészült egy tanulmány, amelyből az derült ki, hogy nagyjából minden harmadik nő megtapasztalta már a posztkoitális depressziót, vagyis azt az érzést, hogy szeretkezés után, ahelyett, hogy boldogság töltené el, inkább lehangoltnak érzi magát.

A tanulmány során több mint kétszáz nőt kérdeztek ki, a kutatás eredményeit pedig az International Journal of Sexual Health című lapban jelentették meg. „A nők 32,9 százaléka számolt be arról, hogy már volt része ebben az érzésben, de ennél is meglepőbb volt számomra, hogy tíz százalékuknál nem is csak egyszer, hanem rendszeresen jelentkezett ez az állapot. Normál esetben egy kellemes szexuális együttlét után nyugodtnak, elégedettnek, felszabadultnak kéne lenni, ehelyett ezek a nők lehangoltnak, idegesnek, nyugtalannak érezték magukat” – számolt be megfigyeléseiről a professzor.

szex48035

„Ez a lehangoltság nem abból fakadt nálam, hogy nem vonzódtam volna a partneremhez, vagy, hogy az ő részéről nem éreztem volna vonzalmat az irányomba” – számolt be érzéseiről az egyik alany. Schweitzer is megerősítette ezt a véleményt, sőt hozzátette, hogy a tanulmány nem talált semmi olyan összefüggést sem, hogy a depresszió azoknál jelentkezne, akiket korábban valamilyen szexuális bántalmazás ért volna, és pszichológia problémákhoz is csak nagyon kevés esetben volt köthető, az okokat tehát valahol máshol kell keresni.

Schweitzer professzor ezért most arra készül, hogy legközelebbi vizsgálata során a posztkoitális depresszióban szenvedő nők lelki vonásaira fog koncentrálni, arra, hogy mennyire törékenyek vagy erősek az illetők.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.