Szokások, amik miatt gyorsabban megöregszünk

A napi életvitelünk szintjén egy egész sor tényezőtől függ, milyen sebességgel öregszünk. Ráadásul ezek egy részét képesek vagyunk befolyásolni.

Ne a tükör sopánkodjunk a szaporodó ráncok miatt, inkább változtassunk az alábbi, öregítő szokásainkon.

Túlpörgés?

Ha a tennivalók listája soha nem akar rövidülni, és csak jókora stresszel járó pörgés révén lehet uralni a mindennapokat, az alaposan rajta hagyja nyomát a testen. A “multitaskingra” kezdetben ugyan büszkék lehetünk, hogy milyen elfoglaltak vagyunk, és mennyi mindent meg tudunk oldani, de valójában a stressz magasabb szintű, mint ami egészséges. Márpedig a krónikus stresszről számos tanulmány kimutatta, hogy a szabadgyökök kibocsátásának ez a fő forrása, amelyek instabillá teszik a molekulákat, károsítják a sejteket, és felelősek az öregedésért. A pörgés helyett tehát sokkal jobb a tervezettség, és az egészséges keretek betartása.
 

Foto:123rf.com

 

Mindig kell a desszert?

Eltekintve attól, hogy az édességek felesleges kilókat eredményeznek, a rendszeres fogyasztásuk éveket öregít az arcunkon. A cukormolekulák hozzákapcsolódnak a fehérjeszálakhoz minden sejtünkben. Ez a káros folyamat, az úgynevezett glikálás, amely elvehet a bőr ragyogásából, sötét karikákat okozhat a szem alatt, duzzanatok jelenhetnek meg és növekedhet a finom ráncok száma, kevésbé hangsúlyosak lesznek az arc körvonalai és megnövekszik a pórusok mérete. Azaz kifelé a cukros ételekkel, ha a bőr szépségéről van szó.

Kevesebbet alszik öt óránál?

Az alváshiány nem csak sötét karikákat, táskákat eredményez a szem alatt. A hét óránál valamivel hosszabb alvás az optimális. Ezért korábban kell lefeküdni, különben a kialvatlanság tünetei megjelennek, azaz csökken a nappali energia, lelassul a szellem, koncentrációs problémák lépnek fel, és megindul a súlygyarapodás.
 
 
alvás, ébredés

Foto:123rf.com

 

Szereti a tévémaratont?

A British Journal of Sports Medicine tanulmánya mintegy 11 ezer ausztrál 25 éves és idősebb ember esetét vizsgálva megállapították, hogy egy óra tévénézés várhatóan 22 perccel csökkenti az élettartamukat. Ez azt jelenti, hogy aki átlagosan napi hat órát nézi a tévét, az öt évvel kevesebb ideig él, mintha elkerülné a televíziózást. Amikor valaki több mint 30 percig egy helyben ül, a teste elkezdi beépíteni a cukrot a sejtekbe, így sokkal nagyobb eséllyel lesz túlsúlyos is. Akár tévézés, akár irodai munka, félóránként fel kell állni egy kis sétára.

Egész nap ül?

A mozgásszegény életmód veszélyei jól dokumentáltak: vesebetegség, szív- és érrendszeri betegségek, rák és elhízás vár arra, aki nem áll fel a székéből. A rendszeres testmozgás segít megelőzni ezeket a veszélyeket és az egészség tovább kitart, nő az élettartam. Akik heti 150 percet vagy többet töltenek testgyakorlással 10-13 évvel tovább élnek, mint az inaktívak. Azaz: edzeni kell.
 

Foto:123rf.com

 

Nem használ krémet?

Egy problémamentes bőrápolókrém és egy jó szemránckrém csillapíthatja az öregedés jeleit. A szem körüli bőr vékonyabb, mint az arc többi részén, így annak elhanyagolása idősebbnek mutatja az arcot. A leghatékonyabbak azok a krémek, amelyek retint, egyfajta vitamint tartalmaznak. Fontos a nedvesség megkötése, továbbá az antioxidánsok, a hialuronsav, és C-vitamin, amelyek elősegítik a kollagén és elasztin kialakulását, a bőr feszességének megtartását, és csökkentik a finom vonalakat a szem körül.
 

Foto:123rf.com

 

Távol tartja az UV-sugárzást?

A napi futó ügyintézés, a vezetés, és az ezzel járó séta (különösen nyáron) több kárt tehet a bőrben, mint egy nap a strandon. A korai öregedés elsődleges oka az emberi arcon az ultraviola sugárzás. Az UV-fény akkor is jelen van, ha rossz az idő vagy esik az eső. Azaz minden alkalommal érdemes fényvédelmet alkalmazni, ha a szabadba megyünk.

Forrás: Szívderítő


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Én minden év elmúltával 1 évet öregszem….
  De ezt már +szoktam
  Nem változtatok rajta
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.