Szeretne jó öregkort? Tegye ezt, amint reggelente felkel az ágyból!

Felejtsük el a ránctalanító krémeket és az öregedésgátló szérumokat. A méltóságteljes öregedés titka egyenesen a csapból ered. Igen, a víz segít abban, hogy a tested minden rendszere zökkenőmentesen működjön.

Tehát, ha nem iszik eleget, akkor előbb-utóbb problémákba fog ütközni, különösen az életkor előrehaladtával. A Cleveland Clinic szerint ugyanis a kiszáradás az idősebb felnőtteknél gyakori oka a kórházi kezelésnek. Éppen ezért minden nap első dolga legyen egy pohár vízzel kezdeni.

Christine E. Kistler, MD, az UNC School of Medicine geriátriai orvostudományi részlegének és családorvosi tanszékének docense elmagyarázza, hogy az idősebb felnőttek miért érzékenyebbek a kiszáradásra, és hogyan támogathatja a reggeli vízivás az egészséges öregedést.

vitamin, tabletta, idős

Fotó: 123rf.com

A reggeli vízivás 6 előnye
1. Csökkenti az éjszakai mosdóba járást
A nap korábbi szakaszában történő vízfogyasztás okos stratégia a hidratáltság megőrzéséhez, miközben megelőzi (vagy csökkenti) a késő esti wc-re járást.

Általában az emberek amiatt aggódnak, hogy ha sok folyadékot isznak, akkor éjjel többször fel kell kelniük. Ezért aztán korlátozzák a folyadékbevitelt, hogy elkerüljék a mosdóba járást– mondja Dr. Kistler.

Ez tévhit, ráadásul dehidratációhoz vezethet. Egy nagy pohár víz reggel feltölti a szervezet folyadékháztartását, és ha ezt sok órával lefekvés előttre időzítjük, akkor nem fogunk az alvásidő közepén pisilni vágyni.

Ráadásul az idősek számára az éjszakai fürdőszobázás is veszélyesebb lehet, mivel a sötétben nagyobb az esés kockázata – teszi hozzá Dr. Kistler. A reggeli tankolás tehát nemcsak a kiszáradás kockázatát csökkenti, hanem segít megelőzni az esetleges éjszakai baleseteket is. Mindenki nyer.

2. Segít a szervezetednek fenntartani a normális hőmérsékletet
Az idősebb felnőtteket gyakran jobban sújtják az olyan környezeti hatások, mint a hőhullámok, mondja Dr. Kistler. Amikor a szervezet túlmelegszik, az megterheli a szívet és a veséket – magyarázza. Amennyiben a meleg hónapokban gondoskodunk a folyadékpótlásról, az segít megóvni a szerveket a stressztől, és lényegében meghosszabbítja az életet.

3. Segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből
Ha nem maradunk hidratáltak, a méreganyagok, például a karbamid felhalmozódhatnak a szervezetben. Amikor a karbamid felhalmozódik, a test egyes funkcióiban zavar lép fel, és az elektrolit-egyensúly rendellenessé válik, mondja Dr. Kistler. Ez pedig káros dominóhatást vált ki, mivel az elektrolit-zavarok delíriumhoz (súlyos zavartsággal jellemezhető állapot) vezethetnek – magyarázza.

Fotó: 123rf.com

Ilyen típusú láncreakció léphet fel például húgyúti fertőzések esetén, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha nem iszunk elég folyadékot és nem öblítjük ki hatékonyan a húgyhólyagot. Így egy pohár víz reggeli megivása segít átöblíteni a hólyagot, megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, és egyensúlyban tartja a szervezet folyadék szükségletét.

4. Védi a szív egészségét
Amikor a szervezet nem kapja meg azt, amire szüksége van (például vizet) az optimális működéshez, minden rendszerednek keményebben kell dolgoznia, beleértve a szívet is. Így logikus, hogy a hidratáltság megőrzése védő hatással lehet a ketyegődre. És pontosan ezt bizonyítja egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet az Európai Kardiológiai Társaság 2021-es kongresszusán mutattak be. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a megfelelő folyadékbevitel segíthet megelőzni (vagy késleltetni) a szívet érintő olyan elváltozásokat, amelyek hozzájárulnak a szívelégtelenséghez.

5. Támogatja a memória funkciót
Ismétlem, minél jobban megterheli a szervezetét, annál többet kell dolgoznia a szívének, a veséinek és a májának, és annál nehezebb az agyának is” – mondja Dr. Kistler. Ne feledje, ha nem iszik elegendő vizet és nem mossa ki az olyan dolgokat, mint a karbamid, az olyan kognitív problémákhoz vezethet, mint a zavartság és a tájékozódási zavar.

Boldogabbak leszünk időskorunkban, ha sokat segítünk másoknak?

Ezért a reggeli vízivás és a hidratáltság megőrzése elengedhetetlen a hosszú és rövid távú memóriafunkciók támogatásához.

6. Segíti a testsúlyszabályozást
A cukorral édesített italok, például a gyümölcslevek vagy üdítők – amelyek üres kalóriákat és kevés tápértéket tartalmaznak – vízzel való helyettesítése nagyszerű megközelítés az egészséges testsúly megőrzéséhez. Nemcsak a kalóriákat csökkenti, hanem elkerülheti (vagy csökkentheti annak esélyét), hogy megtapasztalja a cukros italokkal járó negatív egészségügyi hatásokat. Az üdítők ugyanis komoly elektrolit-zavarokat okozhatnak, és növelhetik a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát (értsd: krónikus betegségek, amelyek megrövidíthetik az élettartamot).

Ráadásul a folyadékpótlás segít, hogy hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat. Más szóval, kevésbé leszünk éhesek (és valószínűleg kevesebbet fogunk enni), ha reggel megiszunk egy pohár vizet.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.