Szemüveg: Csak okosnak tűnsz benne, vagy tényleg okosabb vagy?

Ismerjük el: sokszor van olyan érzésünk, hogy aki szemüveg viselője, az valószínűleg okos is – feltehetően nem átlagos IQ-val rendelkezik. Vajon mennyi ebből az igazság?

A szemüveg viselése sok esetben kapcsolódik az olvasáshoz, ha pedig már gyermekként jelentõs mennyiséget olvas valaki, nagy eséllyel okos személyiséggé válik – különösen, ha utána képezi is magát.

Valóban van azonban benne valami, hogy akinek szemüveg kell, az okosabb? Honnan jöttek a szemüveggel kapcsolatos sztereotípiák, legyenek azok jók vagy rosszak?

Fotó: 123rf.com

A szemüveg a 18. században terjedt el, s eleinte nemhogy menőnek nem számított, viselni sem volt divat. A hétköznapi emberek aggódtak amiatt, hogyan néznek ki a pápaszem hordása miatt.

Adolf Hitler hírhedt példája volt a problémának: szemüveget viselt, de nem volt hajlandó lefényképezkedni benne, s nem ő volt az egyetlen vezető a világon, aki ezt kerülte. Az amerikai Fehér Ház hivatalos portréin csupán három elnök látható szemüvegben: Teddy Roosevelt, Woodrow Wilson és Harry Truman.

Fotó: 123rf.com

Az emberek szemüvegről alkotott felfogása az elmúlt néhány évtizedben alakult át.

A védőügyvédek például régóta tudják, hogy pápaszemmel okosabbnak tűnhet valaki. Nem kevés vádlott próbálkozott meg azzal, hogy szemüveget viselt a tárgyaláson, azt sugallva: a szemüvegesek túl okosak ahhoz, hogy erőszakos bűncselekményt kövessenek el.

Michelle Luciano viselkedési genetikus, a skóciai Edinburghi Egyetem oktatója 2018-ban végzett el egy tanulmányt, több mint 300 ezer résztvevővel. Az emberi genom teljes vizsgálatát tűzte ki célul és megvizsgálta, létezik-e valamilyen genetikai marker, ami a jobb kognitív funkciókhoz kötődik.

Így válassz napszemüveget, hogy védd a szemed!

A tanulmány rámutatott: van némi kapcsolat a közellátás, avagy a rövidlátás és az intelligencia között. Ugyanakkor, a korreláció nem jelent ok-okozati összefüggést. A szemüveg viselése összefügghet az intelligenciával, ám ez nem jelenti azt, hogy a rossz látás az intelligencia növekedését okozza.

Egy biztos, maguk a témával foglalkozók sem biztosak abban, hogy létezik ok-okozati összefüggés a kettő között.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.