Személyes kincseskamránk a fejlődés

Lehet, hogy első pillanatban furcsán fog hangzani, de a fejlődés szeretet és elfogadás kérdése.

Az Élj a Tehetségeddel Generációs Mentorprogram vezetője, Szuhai Nóra szerint az egészséghez fejlődéshez három dolog kell: elfogadni, szeretni és tisztelni magunkat a hibáinkkal együtt. Szeretni magunkat annyira, hogy elég erőt, energiát tudjunk fordítani a fejlődésünkre, nyitottnak lenni, hogy mindig új területeket találjunk, amelyben építkezhetünk.

Elfogadás, szeretet és tisztelet… tehát, akik ostorozzák magukat, mert rosszak az eredményeik matekból, akik nem szeretik a testüket, és akik nem tisztelik a saját korukat, azok nem tudnak fejlődni?

Azon a területen, amelyben elítélik, nem szeretik magukat sajnos nem. Ahhoz, hogy fejlődni tudj, először reálisan nézz magadra, ismerd fel, hogy valóban csak annyi van benned, mint amennyit elértél, vagy több is, csak nem voltál elég kitartó. Ha tényleg mindent megtettél, és nem futja jobb egy matek hármasnál, akkor fontos, hogy elfogadd magadban ezt az állapotot. De ha nem tettél meg mindent….

depresszio52

A fejlődésnek az adja az indítólöketet, ha energiát fektetsz bele. Ez az indítólöket mindenkinél más sebességet produkál, de a fejlődés szempontjából nem a sebesség a lényeg. Van azonban egy jellegzetessége minden fejlődési folyamatnak. Először nagyon sok mennyiségi változás szükséges azért, hogy minőségi változás következzen be. Ha ötöst akarsz szerezni év végén matematikából, mert kell a felvételihez, akkor sok példát csinálsz, olvasol, egyre több információd lesz. Mennyiségi változás, a gyakorlással eltöltött idő, az információ többlet, a sikeresen megoldott példák száma, a magasabb jegyek az ellenőrzőben, stb. A minőségi változás az egészben az lesz, amikor a kitűnő tanulmányi eredményednek köszönhetően felvesznek egyetemre.

Hol van ebben a szeretet? Én csak azt látom, hogy ez munka…

Ha onnan nézed, hogy le kell mondanod a kedvenc szabadidős tevékenységedről, sorozatról, facebookról, sőt, akár időkeretet is kell szabnod egyes cselekvéseidnek, akkor valóban az. De ha úgy vizsgálod, hogy ez alatt is idő alatt magadra figyelsz, a céljaidért teszel, egyre sikeresebb leszel, javul az önbecsülésed, máris előbújik az önszeretet legszebb formája, a fejlődésed.

stresszlabda13

Ahogy kiveszem a szavaidból a fejlődés több éves munka és elkötelezettség magammal szemben. Tegyük fel, hogy elismert műköröm-specialista vagyok, és már nem tudok jobb lenni a szakmámban.

A fejlődésnek nincsenek határai, csak irányai. Lehet, hogy valamiben már specialista vagy, de az az idő, amely elkötelezetté tett a műkörmök világába, más területek felé nem hagyott téged kibontakozni. Lehet, hogy gyerekkori álmod, hogy taníts. Most átadhatod a tudásod a műkörömépítés területén. Ha soha nem csináltál ilyet, akkor ez is a fejlődésed része. A tanításon keresztül ugyanis pl. javul a kommunikációd, kapcsolatba kerülsz fiatalokkal, megtanulsz óra vázlatot írni. Ehhez kell a beszélgetés elején említett nyitottság. Nyitottnak lenni új lehetőségekre, ötletekre.

Elképzeltem magam mint egyedülálló nőt, aki fejlődni, lépni akar, jobbá tenni az életét, de nem tudja hogyan kezdjen hozzá…

Először is hallgass a szívedre. Szeresd magad egy kicsit, és kérdezd meg mi az, ami örömöt okoz számodra. Aztán kezd el csinálni! MOST! Minél többet agyalsz azon, mit kellene csinálnod, annál jobban megijedsz tőle, de ha már benne vagy egy folyamatban az egyik lépés adja a másikat. Nem baj, ha eleinte nem sikerül… Egy kisgyerek is ezerszer letottyan a földre mielőtt elkezd stabilan járni.  Persze a barátaidtól, családodtól érkező buzdítások segítik az előrehaladásod, de alapvetően saját erődön múlik a fejlődésed. Függetlenül attól hány éves vagy, személyes kincseskamrád mindig a rendelkezésedre áll. Sok sikert!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.