Számos étrend-kiegészítő lehet veszélyes tinédzserek számára

Komoly egészségügyi problémákhoz köthetők

Miközben a vitaminok szedése előnyös a tinédzserek és fiatal felnőttek számára, a fogyást vagy izomépítést segítő étrend-kiegészítők veszélyesek lehetnek: súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak – hívta fel a figyelmet egy tanulmány.

Tinédzserek és a fiatal felnőttek számára egyaránt fontosak a vitaminok – ha azok fejlődésüket és egészségüket támogatják. Veszélyesek lehetnek azonban a különféle fogyást elősegítő, izomépítő, szexuális funkció- vagy energia-serkentő típusok.

Egy új kutatás szerint ezek akár súlyos egészségügyi gondokat is előidézhetnek. Igen fontos lenne a megfelelő szabályozás annak érdekében, hogy ezen ártalmas termékek ne kerüljenek a fiatalok kezébe – mutattak rá a szakemberek.

„Amerikában az FDA – az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet – számtalan figyelmeztetést adott már ki az olyan étrend-kiegészítők kapcsán, amelyek fogyást, izomépítést elősegítő, szexuális funkciót, sportteljesítményt serkentő vagy energiát adó típusok, s tudjuk, hogy ezek széleskörben elérhetők a piacon és használják is őket a fiatalok” – mondta el Flora Or, a bostoni Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatója, aki részese az étkezési rendellenességeket megelőző stratégiai képzési kezdeményezésnek.

Tanulmányukhoz a kutatók olyan egészségügyi problémákról szóló FDA-jelentéseket tekintettek át, melyek összefüggésbe hozhatók ezekkel az étrend-kiegészítőkkel a 25 éves és ennél fiatalabb korosztályban. A vizsgált időszak 2004 január és 2015 áprilisa közötti volt. A szakemberek összehasonlították ezeket a jelentéseket a vitaminokkal kapcsolatosakkal.

etrend-kiegeszito

Közel 1000 jelentett incidens volt, melyek 40 százaléka súlyos egészségügyi problémáról szólt, beleértve a páciensek kórházba kerülését és halálát – mutattak rá a kutatók.

A fogyást, izomépítést elősegítő és energiát adó, veszélyes étrend-kiegészítők háromszor nagyobb kockázatot jelentettek a súlyos egészségügyi problémákra, mint a vitaminok – áll a tanulmányban.

Ráadásul a szexuális funkciót segítő és a vastagbél tisztítására értékesített kiegészítők kétszer akkora esélyt mutattak komoly egészségügyi problémára.

Bryn Austin kutató, a Harvard Közegészségügyi Iskola viselkedéstudományi professzora kiemelte, hogy tisztességes orvosok nem írnak fel ilyen, veszélyes étrend-kiegészítőket – sok közülük ugyanis hamisított vényköteles gyógyszereket, tiltott anyagokat, nehézfémeket, peszticideket és egyéb veszélyes vegyszereket tartalmaz.

Egyes tanulmányok kapcsolatba hozták a fogyást, illetve izomépítést segítő kiegészítőket stroke, hererák, májkárosodás kialakulásával és halálesettel is.

A professzor sajtóközleményében feltette a kérdést, hogyan hagyhatják, hogy ezen termékek gyártói, valamint az azokból profitáló kiskereskedők orosz rulettet játszanak az ifjúsággal?

veszelyes etrend-kiegeszito

„Már nagyon ideje lenne, hogy a politikai döntéshozók és a kiskereskedők értelmes intézkedéseket hozzanak a minden korosztályt képviselő gyermekek és a fogyasztók védelme érdekében” – mondta.

A jelentés a Journal of Adolescent Health szaklapban jelent meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.