Szaglásvesztés – mivel jár, ha nem érzünk illatokat?

Számos negatív hatással szembesülhetünk, ha szaglásvesztés következik be.

Mindannyian tudjuk, milyen a frissen vágott fű vagy az éppen kisült kenyér illata – az illatok régi emlékeket is felidéznek. Ám nem mindenki számára: mi történik, ha a szaglásvesztés miatt nem érzünk semmit?

Bizony, a szaglásnak nemcsak abban van kiemelkedő szerepe, hogy érezzük az elkészült kávé, a másik ember, a természet vagy az ételek illatát. Számos emléket idéznek fel, a gyermekkorunkat, a rég eltávozott szeretteinket.

Az élet minden területét befolyásolhatja a szaglásvesztés

A Kelet-Angliai Egyetem új tanulmánya most arra világított rá, milyen óriási érzelmi és gyakorlati hatása van a szaglás elvesztésének. A jelek szerint az élet minden területe zavart szenved – a személyes higiéniával kapcsolatos mindennapi aggodalmaktól kezdve a szexuális intimitás elvesztéséig és a személyes kapcsolatok megszakításáig.

A kutatók azt remélik, hogy felfedezéseik segítenek motiválni a klinikai szakértőket: vegyék minél komolyabban a szaglás elvesztését, nyújtsanak megfelelő segítséget és támaszt a pácienseknek.

Szaglásvesztés

Carl Philpott, az egyetem Norwich Egészségügyi Iskolájának professzora kiemelte: a szaglási rendellenességek a populáció nagyjából 5 százalékát érintik, s azt eredményezik, hogy ezek az emberek nem éreznek szagokat, illatokat, vagy megváltozik annak módja, ahogyan azokat érzékelik. Egyesek pedig olyan szagok érzéséről számolnak be, amelyek nincsenek is jelen.

„A szaglásvesztésnek több oka lehet – fertőzésektől kezdve a sérüléseken át olyan neurológiai betegségekig, mint például az Alzheimer-kór. De lehetnek egyes gyógyszerek mellékhatásai is. A legtöbb páciensnél az ízérzet csökkenése jellemző, amelytől az étvágyuk mérséklődik, de még rosszabb lehet, ha az ízérzékelés torzul”.

Depressziót is okozhat

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy azok az emberek, akik szaglásvesztést szenvedtek el, általában nagymértékben számolnak be depresszióról, szorongásról, izolációról és párkapcsolati problémákról – fejtette ki Philpott professzor, hozzátéve, hogy kutatótársaival rá akartak világítani arra, miként érinti az embereket a szaglás elvesztése.

A kutatók a Gorleston-On-Sea-ben levő James Paget Egyetemi Kórház Szaglás és Ízlelés klinikáján dolgozókkal működtek együtt, amely 2010-ben nyílt, s Anglia első ilyen jellegű egészségügyi intézménye volt.

A tanulmányban 71-en vettek részt, 31 és 80 év közöttiek, akik írtak a klinikának tapasztalataikról. A programot a Fifth Sense nevű, szag- és íz-rendellenességek által érintett emberek jótékonysági szervezetével együttműködésben folytatták le.

Szaglásvesztés

A kutatás azt mutatja, hogy a szaglásvesztéssel küzdők életminőségük széleskörű romlását tapasztalják. Negatív érzelmek, elszigeteltség-érzés, megváltozott kapcsolatok és napi funkciók, fizikai egészségre gyakorolt hatások jellemzőek, valamint anyagi és egyéb nehézségek azon a téren, hogy segítséget kérjenek.

„Az egyik igazán nagy probléma a veszélyérzékeléshez kapcsolódik – mondta Carl Philpott. – Nem érzik az étel illatát, azt sem, ha romlott. Nem szagolhatják ki a gázt vagy a füstöt. De nemcsak az életveszélyes helyzetekről van szó, hanem az élet javításáról is – értem ezalatt azt, hogy aki szaglásvesztéssel küzd, nem élvezi az evést, étvágya romlik és fogyni kezd. Mások többet esznek, kevés tápanyagértékkel, zsírban, cukorban és sóban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, ezért hízásnak indulnak”.

Philpott hozzátette azt is, hogy a szaglásvesztést elszenvedett emberek számára már nem öröm az étel készítése, sőt szégyellik felszolgálni azt a családnak vagy a barátoknak, mert nem tudják, milyen – ez a társadalmi kapcsolataikra is hatással van.

Problémát okoz, hogy aki nem érez szagokat, nem tud emlékeket kötni azokhoz. Karácsonyi illatok, kandallótűz, parfümök illata – ezek mind hiányozhatnak, ezért minden emlék is, amelyet illatok idézhetnek fel.

Gondot jelent a személyes higiénia – komoly szorongást váltott ki, hogy magukkal kapcsolatban sem éreznek semmit az alanyok. A kisgyermekek szülei a szaglásvesztés miatt nem érzik, mikor kell pelenkát cserélni. Problémás lehet a kötődés kialakítása is, ha a csecsemő illatát sem érzi az anya.

Szaglásvesztés

Az emberi kapcsolatokra is hatással van

A párkapcsolatok terén számos közös esemény már nem ad olyan élményt, mint régen, kezdve a közös étkezéstől a szexualitásig. A szaglásvesztés hatására haragot, frusztrációt, depressziót, önbecsüléshiányt érzünk, s a bajt csak tetézi, hogy olykor a klinikákon sem veszik elég komolyan a pácienseket.

Mint kiderült, a tanulmány résztvevői nagyon sok negatív és haszontalan interakciót írtak le az egészségügyi szakemberekkel kapcsolatban, mielőtt szakértő kezekbe kerültek a James Paget klinikán.

Duncan Boak, a Fifth Sense alapítója és elnöke kiemelte, nagyon fontos, hogy hangot és lehetőséget adjanak azoknak, akik ebben a rendellenességben szenvednek. Meg kell változtatni a módot, ahogyan a társadalom viszonyul a szaglás- és ízlelésproblémákhoz. A tanulmány eredményei nagy segítséget jelentenek a további munkában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.