Summertime sadness – avagy miért lehetünk ilyenkor nyáron is szomorúak?

Lana Del Rey dala csengjen a fülünkbe, miközben körbejárjuk ezt a nagyonis aggasztó hangulati problémát. A szezonális affektív zavar ugyanis nem csak télen jelentkezik. Íme, hogyan küzdhetünk ellene, ha nem a D-vitamin hiánya vagy a kevés napfény a bűnös.

“Nekem a Balaton a Riviéra” Ezek és a hasonló nyári dalszövegek megadják a hangot, hogy élvezzük az év régóta várt szeletét, amikor jellemzően napsütésre és melegre számíthatunk. De ez nem ilyen egyszerű azok számára, akik a szezonális affektív zavar egy gyakran fel nem ismert változatával, a nyári SAD-mal küzdenek.

Az SAD-t az év egy bizonyos időszakában jelentkező depressziós tünetek jellemzik. A klasszikus SAD késő ősszel vagy télen jelentkezik, amikor a napfény szintje zuhan, és a borús napok dominálnak. Az életük során SAD-tól szenvedő emberek 10%-ánál azonban ezek a tünetek a gyönyörű időjárás, a vidám szabadtéri tevékenységek, az illatos zöld növények és a nyaralási lehetőségekkel ütköznek.

Különösen nehéz az, ha az van bennünk, hogy jól kellene érezni magunkat. Mindenki más olyan boldognak tűnik, ahogy a vízben csobban vagy a kerti székekben izzad. Akkor én miért nem tudok? És ami még fontosabb, mit tehetnék, hogy könnyebb legyen ez a nyár? 

Foto:123rf.com

A nyári depresszió okai


Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az Egyenlítőhöz közeli országokban – például Indiában – a nyári SAD gyakoribb, mint a téli SAD. De miért okoznak depressziót a szezonális változások? A szakértők nem biztosak benne, de a hosszabb nappalok, valamint a növekvő hőség és páratartalom is szerepet játszhat.

A nyári depresszió konkrét tünetei közé gyakran tartozik az étvágytalanság, az alvászavarok, a fogyás és a szorongás.


Zavaros időbeosztás nyáron. Ha már volt depressziós, valószínűleg tudja, hogy a megbízható rutin gyakran kulcsfontosságú a tünetek elhárításában. De nyáron a rutin elszáll – és ez a megszakítás stresszes lehet. Ha gyermekei általános iskolába járnak, hirtelen azzal kell szembesülnie, hogy egész nap, minden nap le kell foglalnia őket. Ha a gyerekei főiskolások, előfordulhat, hogy kilenc hónapos távollét után hirtelen újra a házban találja őket – és az összes doboznyi cuccukat. A vakáció megzavarhatja a munkát, az alvást és az étkezési szokásokat – mindezek mind hozzájárulhatnak a nyári depresszióhoz.
Testképzavarok. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, és a ruharétegek lehullnak, sokan borzasztóan öntudatosnak érzik magukat a testükkel kapcsolatban. A rövidnadrágban vagy fürdőruhában való szégyenérzet kínossá teheti az életet, a forróságról nem is beszélve. Mivel a nyári összejövetelek nagy része a strandok és medencék körül forog, egyesek kínos helyzetekből kifolyólag elkezdik kerülni a társasági életet.
Pénzügyi gondok. A nyár drága lehet. Ott van persze a nyaralás. Ha pedig dolgozó szülő valaki, előfordulhat, hogy sok pénzt kell kiadnia nyári táborokra vagy bébiszitterekre, hogy azok foglalják le a gyerekeket, amíg dolgozik. A kiadások fokozhatják a nyári depresszió érzését.
Ezen a nyáron a gazdasági válság miatti aggodalmak minden másra rárakódnak. Az emberek egyre inkább úgy érzik, hogy anyagilag megszorultak. Azon tűnődnek, hogy “Ha elmegyek nyaralni, marad-e elég pénzünk tartalékban, ha jönnek az iszonyatos áremelések?”
A hőség. Sokan élvezik a tikkasztó hőséget. Imádnak egész nap a tengerparton sütkérezni. De azok számára, akik nem így tesznek, a nyári hőség valóban nyomasztóvá válhat. Lehet, hogy minden hétvégét a légkondicionált hálószobában bújkálva töltenek, és addig nézik a netflixet, amíg a szemük meg nem fájdul.

Lehet, hogy a páratartalom miatt kihagyja a szokásos vacsora előtti sétákat. Lehet, hogy egészségtelen ételeket vesz magához, mert túl fullasztó a főzés. Ezek közül bármelyik hozzájárulhat a nyári depresszióhoz.

Nők, aki étellel kezelték szorongásukat és depressziójukat. Lássuk, mit ettek!

Tippek a nyári depresszió kezeléséhez


Mi segíthet abban, hogy jobban érezze magát? Mit tehet azért, hogy ez a nyár más legyen? Íme néhány tipp a nyári depresszió kezeléséhez.

Kérjen segítséget. Ez egyszerű. Ha úgy érzi, hogy depressziós, függetlenül attól, hogy milyen évszakban, kérjen segítséget. Beszéljen egy terapeutával, például pszichiáterrel, pszichológussal vagy keresse fel háziorvosát, aki fel tudja mérni, hogy a depresszió elleni gyógyszerek megfelelőek lehetnek-e. Soha ne vegye félvállról a depresszió jeleit. Ne várjon velük, feltételezve, hogy majd megoldódnak. Néha az, ami nyári depressziónak indult, hosszabb ideig tartó súlyos depresszióvá válhat.
És még ha a depressziója szeptemberben meg is oldódik, ez nem ok arra, hogy júniusban figyelmen kívül hagyja. Három hónap potenciálisan elkerülhető szenvedésről van szó. Egy átmeneti depresszió ugyanolyan szörnyű lehet.  Bár a tünetek néhány hónap alatt megszűnnek, a családra és a munkahelyre gyakorolt hatásuk tartós lehet.
Tervezzen előre. Van egy előnye a nyári depressziónak( elnézést az oximoronért) : pontosan tudni, mikor jön. A június pontosan ott van a naptárban. Ha tehát tavasszal jól érzi magát, gondoljon az életének azon konkrét aspektusaira, amelyek nyáron nehézzé válnak: Mi segít megelőzni a nyári depressziót? Mi a legjobb módja annak, hogy kivegye a szabadságát a munkából? Segítene-e a gyerekek nyári programokra vagy táborba való beiratkozása enyhíteni a stresszt? Sokkal inkább úgy fogja érezni, hogy ura a helyzetnek, ha a nyár felé tartva már vannak tervei.

fejfájás, depresszió

Foto: 123rf.com


Alvás. A nyaralás, a nyári grillezések, a rövid éjszakák – ezek mind arra ösztönözhetik, hogy a szokásosnál tovább maradjon fent. De az, ha valaki nem alszik eleget, a depresszió gyakori kiváltó oka. Ezért tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy időben ágyba kerüljön.
Folytassa a testmozgást. Számos tanulmány megállapította, hogy a rendszeres testmozgás segíthet kordában tartani a depressziót. Tehát még ha túl meleg is van a szokásos tevékenységeihez, találjon más módot arra, hogy aktív maradjon, és megelőzze a nyári depressziót. Kezdje el a mozgást korán reggel, vagy később este, amikor nincs olyan meleg. Fontolja meg a fitneszeszközök beszerzését a hűvös pincébe (ha van olyanja). Ha az éves tagság egy edzőteremben túl drága, fontolja meg, hogy csak erre a néhány hónapra csatlakozik egyhez, csak hogy átvészelje a nyarat.
Ne vigye túlzásba a diétázást és a fitneszedzést. Ne kezdje a nyarat a fogyókúra és a testmozgás őrületével, hogy beleférjen a tavalyi fürdőruhába. Ettől csak boldogtalan és szorongó lesz. Ehelyett mozogjon ésszerűen, és étkezzen mértékletesen. Ha őrülten szigorú diétával próbálkozik, valószínűleg nem fogja tudni tartani. Ez a “kudarc” pedig csak még demoralizáltabbá teszi, és tovább rontja a nyári depressziót.
Védje magát. Ne hagyja, hogy a kötelezettségek lehúzzák. Lehet, hogy mindig öna házigazdája a hatalmas családi grillezésnek vagy pikniknek. De ha úgy érzi, hogy túlterhelt, idén hagyja ezt ki. Kérjen meg egy másik rokont, hogy legyen a házigazda. Ne kockáztassa, hogy nyári depresszióba taszítsa magát, csak azért, hogy megfeleljen a hagyományoknak.
Gondolja végig, hogy miért. Ha évről évre nyári depresszióval küzd, kérdezze meg magától, hogy van-e oka. A nyárhoz, a múltban egy nehéz időszak – egy szerette halála vagy egy kapcsolat felbomlása – kapcsolódik? Voltak-e korábban nyáron depressziós rohamai? Lehet, hogy anélkül, hogy észrevenné, a nyarat a szomorúsággal kezdte asszociálni – ez a társítás minden egyes nyáron, amelyet depresszióval tölt, egyre erősebbé válik. Ha valóban van valamilyen boldogtalan kapcsolata a nyárral, ennek rendezése segíthet megtörni a körforgást.
Beszéljen orvosával a gyógyszeres kezelésének beállításáról. Ha már szed depresszióra gyógyszert, és úgy találja, hogy a nyár – évről évre – súlyosbítja a depresszióját, beszéljen orvosával az adagolás megváltoztatásáról. Esetleg késő tavasszal megemelheti az adagját, ősszel pedig visszaveheti azt. Ez tényleg segíthet megelőzni a nyári depressziós problémákat.
Tervezze meg gondosan a nyaralását. Mielőtt lefoglalja a repülőjegyeit, vagy felpakolja autója tetőcsomagtartóját az éves nyári vakációra, tegye fel magának a következő kérdéseket: Tényleg ezt akarja? Vagy csak egy rokonokkal szembeni kötelezettségének teszel eleget? Boldoggá fogja tenni? Vagy megterheli a pénzügyeit, stresszel, és lemarads tőle a munkában? Fontolja meg az alternatívákat. Ahelyett, hogy egyszerre egy egész hetet kivenne, nem lenne jobb, ha több hosszú hétvégét venne ki a nyár folyamán elosztva? Pihentetőbb lenne, ha szabadságot venne ki, de otthon lenne az “üdülés” -? Ne menjen bele egy olyan nyaralásba, amelyet nem érezhet nyaralásnak.
Ne ostorozza magát. A nyári depresszióval kapcsolatban az egyik nehéz dolog, hogy úgy érezheti, nem tudsz lépést tartani. Úgy tűnik, mindenki más olyan jól érzi magát. Ön nem. Folyton azt kérdezi magadtól: “Mi a baj velem?”.

Próbáljon meg nem így gondolkodni. “A nyomorúságunk nagy része abból a szakadékból ered, ami aközött van, ahol vagyunk, és ahol szerintünk lennünk kellene” . Ne aggódjon tehát tovább amiatt, hogy hogyan érzi magát másokhoz képest. Ne feltételezze, hogy boldognak kellene lennie, csak mert a naptár szerint július van. Ehelyett koncentráljon arra, hogy mi váltja ki a nyári depressziót, és hogyan tudja leküzdeni azt.
A kezelések és a fentírt tippek valóban működnek. A nyárnak tényleg nem kell olyan rossznak lennie.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.