Stresszmentes ünnepek, stresszmentes téli hónapok

Hamarosan itt a karácsony, és úgy tűnik, az „egyre rohanóbb világ” kifejezés már valóban több, mint közhelyes sóhaj.

Ilyentájt előjön a vásárlási stressz, a családi konfliktusok, és egyre bűntudatosabban fogyasztjuk a karácsonyi nyalánkságokat is. Nincs más hátra, fel kell venni a kesztyűt, és olyan trükköket alkalmazni, amivel ez a világ nem sodor el minket. Sőt…

Év vége felé mindannyian érezzük, hogy energiatartalékaink kifogyóban vannak, ráadásul a karácsony is a meghittség és nyugalom helyett, egyre inkább a stressz terepe lesz: ajándékvásárlás rohanással összekötve, miközben az ember még a munkahelyén tölti a napjait, majd óriási főzőcskézések, előre aggódva annak eredményén, idegeskedések, családi konfliktusok, aztán az ember szinte beesik a fa alá.

Ezt követően pedig csupán néhány nap adódik arra, hogy kipihenjük a rohanást, vagy akár az évet, feltöltődjünk, hogy januárban újult energiával lássunk neki a teendőknek. Na és persze kiegyensúlyozottabban.

karácsony

Vannak olyan módszerek, amelyekkel stressz-mentesebben és egészségesebben tudjuk eltölteni az ünnepeket. Dr. Filippo Ongaro, olasz orvos, akinek az Európai Űrhivatal orvos-tanácsadójaként és a budapesti Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatójaként az a missziója, hogy a tudomány, a genetikai kutatások, a nutrigenomika legújabb eredményeit a szokásos 15-20 év fáziskéséshez képest mielőbb hasznosítsa az orvosi gyakorlatban, egyszerű, de működő ötleteket ad. A rendszerszemléletű medicina európai nagykövetének tanácsai, hogy az ünnep valóban ünnep legyen:

Tippek – Hogyan űzzük el a stresszt karácsonykor!

1) Ne nyújtsuk el túlságosan ezt az időszakot: 2-3 napos ünneplésre koncentráljunk. Ezt követően gyorsan szabaduljunk meg a megmaradt ételektől.

2) A több szabadidőt fordítsuk több testmozgásra.

3) A vásárlást ne tekintsük olimpiai kihívásnak. Szórakozzunk és lazítsunk.

4) Próbáljunk meg egészséges ajándékokat venni szeretteinknek. Például sportszert, táplálkozási tanácsadó könyvet, stressz-kezelő DVD-t.

terhes

5) Próbáljunk többet aludni, esetleg iktassunk be ebéd utáni pihenőket.

6) Töltsünk több időt családunkkal, barátainkkal.

7) Kerüljük az olyan ünneplést, amit nem élvezünk. Legalább karácsonykor tegyük azt, amihez kedvünk van.

8) Gondoljunk azokra a fogadalmakra, amiket nem tartottunk be, és ne kövessük el újra ugyanazokat a hibákat. Most tervezzük inkább.

9) Gondoljunk azokra az emberekre, akik rosszabb helyzetben vannak, mint mi, és gondoljunk arra, hogy milyen szerencsések vagyunk.

10) Helyezzük a saját és családunk egészségét a 2016-os év középpontjába.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.