Sok nő plasztikáztatja nemiszervét

Aggasztóan emelkedik a női nemi szervek esztétikai műtéteinek száma Nagy-Britanniában. Az okok közül a szakértők a pornográfia vizuális hatását hangsúlyozták.

Tíz év alatt ötszörösére nőtt a szeméremajkak esztétikai műtéteinek száma, mintegy kétezer, a kisajkak méretét csökkentő operációt (labioplasztika) végeztek 2010-ben a brit közkórházakban – derült ki a statisztikákból.

A páciensek a tanulmány szerint azért fordulnak plasztikai sebészhez, mert kisajkaik mérete higiéniai és szexuális problémákat okoz vagy kényelmetlennek találják a szűk ruhák viselését. Vannak azonban nők, akik elégedetlenek kisajkaik látványával. Szélsőséges esetekben ez a testképzavar tünete is lehet.

A labioplasztika rövid távú kockázatai a vérzés és a sebfertőzés, ám közép- és hosszú távú testi és lelki hatásairól nincsenek adatok. A tanulmány szerint az is előfordulhat, hogy csökken a nemi szervek érzékenysége, mivel a műtét érzőidegek pályáit vágja el, ez pedig befolyásolhatja a szexualitást is.

libido

A bizottság pénteken hozta nyilvánosságra a műtéteket végző plasztikai sebészek számára szóló ajánlásait az RCOG portálján. Ezek között olvasható, hogy a szakembereknek alaposan tájékoztatniuk kell a hozzájuk forduló nőket, milyen változatos alakja lehet a női nemi szervnek.

Fel kell ajánlani nekik a testképzavart orvosló pszichológiai kezelés lehetőségét, fel kell világosítani őket az eljárás kockázatairól és a kedvező hatásokat megbízhatóan bizonyító tények hiányáról – írták a kutatók.

Azt sem ajánlják, hogy 18 év alatti lányokon végrehajtsák a műtétet, hiszen a nemi szervek csak erre az életkorra fejlődnek ki teljesen.

"Az etikai bizottságot aggasztja a labioplasztikák számának hirtelen növekedése, mely részben a tömegkultúrában és a pornóiparban látható képek számlájára írható. Tájékoztatni kell a nőket arról, hogy minden ember egyedülálló és a nemi szervek különböző alakváltozatai az esetek túlnyomó többségében normálisnak számítanak" – hangsúlyozta az RCOG etikai bizottságának elnöke.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.