Sírni vagy nem sírni

Hogy ki, miért és hogyan siratja meg testi vagy lelki fájdalmát, örömét az bizony egyénenként változó. Ám sokszor jobb sírni, mint belülről emészteni magunkat.

Van, aki egy pillanat alatt elsírja magát. Elég csak egy pillantást vetnie egy gazdátlan kutyusra, nem is beszélve az esküvőkről és születésnapokról. Míg mások emberemlékezet óta nem fakadtak könnyekre.

A sírás ”könnyen” megy

Bármelyik típusba is tartozunk, sírásra gyakran akkor érzünk késztetést, amikor a legkevésbé szeretnénk, vagy éppen olyan helyen vagyunk, ahol nincs szükségünk a bámészkodókra.

Fociedzők és politikusok sírnak tömegek előtt. Ez talán tükröt tart egy olyan társadalomról, ami kezd nyitni afelé, hogy az érzelmeket felvállalja. Ennek ellenére, ha mások előtt sírjuk el magunkat még mindig kényelmetlen érzés annak is akivel ez megtörténik, és azoknak is akik látják.

shutterstock_246038381

Miért is sírunk? Miért sír valaki többet, valaki kevesebbet? Mit tegyünk a könnyeinkkel? Lehet-e megállítani a sírást, ha épp nagyon kínos az? Lássuk, mit mondanak azok, akik ezt tanulmányozták. A kutatók és a terapeuták számára is homályos még ez a könnyáztatta titok.Könnyek miértjei és mikéntjeiEgyértelműnek tűnhet: szomorúak vagy vidámak vagyunk. Ám a valóság ennél bonyolultabb.

A sírás természetes érzelmi reakció bizonyos érzésekre. Ilyenek a szomorúság, fájdalom. De az emberek máskor is sírnak.

Például, gyönyörű dolgok láttán is elsírjuk magunkat, elolvadás ez, amikor elengedjük azokat a védekezési mechanizmusokat, amik általában a viselkedésünkre jellemzőek. Van a sírásnak egy érzelmi célja. Amikor kiengedünk, kieresztünk a sírással, akkor ezt a célt szolgálják a könnyek.

Ugyanakkor túlélési mechanizmus is – vélik más kutatók. Amikor sírunk, a sírás üzen nekünk valamit. Felhívja a figyelmet arra, hogy esetleg frusztrál bennünket valami, nem bírjuk tovább, vagy éppen valakinek a figyelmét szeretnénk magunkra vonni.

shutterstock_9610870

Íme néhány tipp, hogy miként reagáljunk arra, ha valaki elsírja magát:

Ha nem teszünk semmit, az illető még rosszabbul fogja magát érezni. Valamivel támogassuk. A helyzettől függ, hogy ilyenkor mi a legjobb és attól, hogy mennyire ismerjük az illetőt. Ha nem ismerjük annyira, nem biztos, hogy az a legjobb, ha megöleljük, hanem hallgassunk együttérzően.Könnyek miértjei és mikéntjeiNe tételezzük fel azt, hogy meg tudjuk nyugtatni. Minél távolabbi a kapcsolat, annál jobb, ha azzal kezdjük, hogy megkérdezzük, mivel tudnánk neki segíteni.

Ne feledjük, hogy az, aki több ember előtt sírja el magát általában még rosszabbul érzi magát, mint az, aki egy vagy két ember előtt fakad ki. Nekik is szükségük van együttérzésre és segítségre ilyenkor, függetlenül attól, hogy sok ember veszi körül őket.

Visszatartsuk-e a könnyeket?

shutterstock_10021474

Előfordul, hogy nem engedhetjük meg magunknak a sírást. Ilyenkor próbáljuk meg kicsit visszatartani, de csak ideig-óráig, amíg jól ki nem sírhatjuk magunkat. Vagy kérjünk elnézést és menjünk egy olyan helyre, ahol sírhatunk. Ha vissza kell tartanunk, próbáljunk meg pozitív képek segítségével befolyásolni ezt. Nézzünk meg egy vicces DVD-t, vagy ha ezt nem tehetjük, vegyünk a kezünkbe egy magazint.

Miért nem jó elnyomni a könnyeket?

Ha elnyomjuk és nem éljük meg az érzéseket, kifelé depressziósnak tűnhetünk. Jobb elfogadni a szomorúságot, fájdalmat. Az érzéseink nem rosszak, vagy jók, hanem azok, amik.

Az, aki elnyomja az érzéseit és a könnyeit, a testi egészségét teszi kockára – vélik a szakemberek. Henry Maudsley , angol pszihológus idézetével élve: „ Az a szomorúság, ami nem tud könnyekben megnyilvánulni, más szerveket fog könnyekre fakasztani.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.