Sárgás bőrelváltozás a szem környékén?

Nem szabad legyinteni a szem környékén megjelenő sárgásan elszíneződött, kidudorodó bőrelváltozásokra, hiszen nem csak esztétikai problémát jelentenek. Dr. Nagymihály Attila a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa azt mondja, hogy a csomócskák a látásunkat ugyan nem veszélyeztetik, mégis komoly egészségügyi problémát jeleznek.

A szemkörnyéken megjelenő sárgás elváltozás lehet lapos, kissé felemelkedett, és egész nagynak tűnhet abban az esetben, amikor több, egymáshoz közel elhelyezkedő csomócska olvad össze. Az esztétikailag zavaró lerakódások az alsó és felső szemhéjon is előfordulhatnak. A sárgásan elszíneződött, bőrrel fedett kinövés, vagyis a xanthelasma nem más, mint koleszterin-lerakódás.

Mi okozza a xanthelasma kialakulását?

Az elváltozás önmagában nem ártalmas. A koleszterin-lerakódások kialakulását általában valamilyen zsíranyagcsere-zavar okozza, és megjelenhet normális koleszterin értékek mellett is. Érdemes azonban egy belgyógyásszal konzultálni, ha xanthelasma-t fedezünk fel magunkon. Egyes esetekben ugyanis szívbetegség, pajzsmirigy probléma, cukorbetegség és bőrprobléma is okozhatja a kialakulását.

Fotó: 123rf.com

Kit veszélyeztet a xanthelasma?

Bárkinél kialakulhatnak a szemkörnyéki sárgás elszíneződések. Azonban nagyobb eséllyel jelenhet meg dohányzás, túlsúly, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, cukorbetegség esetén. A xanthelasma nőknél gyakoribb, de férfiaknál is előfordulhat.

Elmúlik magától?

A xanthelasma nem múlik el magától. A méretük általában stagnál, de hajlamosak növekedni is. Bár általában ártalmatlanok, esztétikai okokból érdemes azoktól megszabadulni. „Az eltávolításuk a zsírcsomók kimetszésével történik, helyi érzéstelenítésben. Fontos megjegyezni, hogy a műtéttel csak az esztétikai problémát tudjuk rendezni. Ahhoz, hogy kiderüljön mi a kiváltó ok, mindenképpen egy belgyógyászati kivizsgálás szükséges. Ennek tisztázása azért is fontos, mert ha az alap problémát nem kezeljük, a xanthelasma újra meg fog jelenni” – hangsúlyozza Dr. Nagymihály Attila.

Hogyan kerülhetjük el a xanthelasma kialakulását?

A xanthelasma megelőzése érdekében korlátozzuk a bevitt koleszterin mennyiségét. Fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket, kerüljük a cukros üdítőket, édességeket, és limitáljuk a megivott alkohol mennyiségét. Ügyeljünk arra, hogy minél több magas rosttartalmú táplálék kerüljön az asztalunkra. Legfontosabb rostforrásaink a friss zöldségek, gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek. Továbbá iktassunk be az életünkbe napi minimum 30 perces mozgást – adta hírül a Budai Szemészeti Központ. 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.