Reflektorfényben az orr

Minden embernek van olyan testrésze, amit nem szeret magában, amit igyekszik elrejteni a mások elől.

Míg a testünkön lévő kisebb- nagyobb esztétikai hibákat ruházattal, előnyös öltözködéssel elfedhetjük, bizonyos mértékben még korrigálhatjuk is, addig az orrunkat  nem takargathatjuk semmivel.

Első benyomás

Linda Blair klinikai pszichológus szerint mindössze hét másodpercnyi idő áll rendelkezésünkre, hogy másokban megszülessen az első benyomás rólunk, mely mind a magán- mind az üzleti kapcsolatokban kulcsfontosságú. Kísérletek eredményei szerint egy találkozás során a partner arcát, mimikáját, külső megjelenését jobban megjegyezzük, mint azt, amit mondott. A szimpátia elnyerésében döntő szerepet játszik az orrunk.

Elrejteni a takargatnivalót?

A legtöbben nem fájdalmasan szemet szúró sasorral születünk, mégis mindannyian megcsodáljuk Tom Cruise és Julia Roberts tökéletes kinézetű szaglószervét, és titkon talán vágyunk is rá. Az emberek gyakran úgy érzik, nincs más választásuk, és elfogadják orrukat olyannak, amilyen, a kozmetikai sebészetnek hála azonban ez már nem szükségszerű. Akár közhely, akár nem: nem rágódni kell a problémákon, vagy beletörődni a helyzetbe, hanem megoldani őket.

Napjainkra már egyre kevésbé számít tabunak a plasztikai beavatkozás: egyre szélesebb közönség számára is elérhetővé vált. „Részben annak köszönhető, hogy az orrplasztika műtéti technikája ma már olyan szintre fejlődött, hogy minden szükséges beavatkozás nagy biztonsággal elvégezhető. Segítségével belülről is lehet az orrot korrigálni, így külső hegek nem keletkeznek az orrplasztika során. Nyitott műtét után is csak az alsó részen marad észrevehetetlen, apró heg” – magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül- orr- gégész szakorvos.

Annak ellenére is, hogy az orr átalakítása az egyik legbonyolultabb a szépészeti operációk között, a mellplasztika után a második leggyakrabban kért plasztikai műtét világszerte. Egyes felmérések szerint a házasságban élők több mint a fele szeretne valamit megváltoztatni partnerén, akár plasztikai műtét árán is – az esetek túlnyomó részében az orrát.

A harmonikus összkép a lényeg!

Orrunk alapvető formája a pubertás korban alakul ki, a nőknél 15- 17, férfiaknál 17- 19 éves kor körül nyeri el végleges formáját. Később a gravitáció és a kollagéntermelés csökkenésének hatására kissé megnyúlik, és a végén lefelé konyulhat. Ezért ha valakin fiatalító műtétet hajtanak végre, ez a terület sem szokott kimaradni.

Az orr és a koponya között arányosság áll fenn. A harmónia könnyen felborulhat és az egyén számára nagyon zavaró lehet, ha az orr születési rendellenesség vagy baleset folytán nem a megfelelő arányosságot mutatja az arcon: baleset következtében eltört orrcsont, erős orrsövényferdülés, mely az esztétikai problémákon túl légzési nehézséget is okozhat, de még egy orrháti púp is komolyan ronthat a harmonikus összképen. A „kelleténél” szélesebb, horgas, íves, lógó vagy hosszú orról, illetve az orrcsúcs alaki elváltozásairól (ferde vagy lapos orr) már ne is beszéljünk!” – hangsúlyozza Varga doktornő.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.