Hogyan éljük túl? -PTED: a poszttraumás stressz-zavar

A poszttraumás stressz kiváltó oka még a tudósok számára sem ismert. Egyre több kutatás lát napvilágot a témában, de még mindig sok a kérdőjel.

A kudarc képes a lelket megbetegíteni: a pénz vagy egy állás elvesztése, olyan keserűséget képes az emberi pszichében okozni, hogy a balsikert már nem is tudjuk megfelelően kezelni.

A becslések szerint a lakosság 2 százaléka küzd érzelmi stressz-zavartól, az úgynevezett poszttraumás stressz-zavartól (PTED). Az érintettek képtelenek egy bizonyos eseményt feldolgozni, amit ők lealacsonyítónak, sértőnek vagy igazságtalannak élnek meg.

Gondoljunk itt egy munkaviszony elvesztésére, a bíróság egy kedvezőtlen ítéletére vagy akár egy válásra. A beteg fejében ez a történés rendületlenül újra és újra előjön, mintha megakadt volna a lemezen a tű. Következményként gyakran harag, depresszió, öngyilkossági-gondolatok, vagy bosszúvágy jelentkezik.

poszttraumás stressz

Foto:123rf.com

Egy berlini szakorvos, Michael Linden 150 PTED- beteget kezelt, és úgy véli, a depresszió egy könnyebben kezelhető betegség. A PTED pácienseknél a keserűségérzést okozó zavar az élet összes területét érintheti, ami együtt járhat kétségbeeséssel, agresszióval, reménytelenségérzéssel és gondolatzárlattal is.

poszttraumás stressz

Foto:123rf.com

Még a pszichológusok számára is ismeretlen a hirtelen fellépő pszichés zavar kiváltó oka. A betegeket egy úgynevezett „bölcsességterápiával” kezelik, ami azt jelenti, hogy a betegeknek szerepjátékok begyakorlásával kell elérniük, hogy az élet problémáit higgadtan tudják kezelni, adta hírül a Focus.de.

Azt már mindenki tudja, hogy a napsütés, a friss levegő, a virágzó természet gyógyírként hat a lelkünkre, azonban egy friss kutatás azt is bebizonyította, hogy a természet különböző hangjainak a testünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Víz és madár – ezek a stressz hatékony ellenszerei

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.