Pszoriázis és oltás – Milyen kockázatok jöhetnek szóba?

A védőoltások potenciálisan életmentő előnyei meghaladják a rizikót

Nem kevés ember szenved nap mint nap a pszoriázis bőrbetegség miatt. Felmerül a kérdés, vajon ezen állapot esetén biztonságos-e a koronavírus vagy más betegség elleni védőoltás?

A világon számos ember küzd pikkelysömörrel, vagy más néven pszoriázis bőrbetegséggel. Ez a bőrprobléma immunológiai gyulladás kiváltotta betegség, melynek hatására elszarusodik a bőr. Leginkább 20 és 30 éves kor között jelentkezik, főként a bőrt és a körmöket érinti, ritka esetben a nyálkahártyát is.

A vakcináknak, így a koronavírus elleni oltásnak is vannak mellékhatásai. Az injekciók a súlyos, megelőzhető betegségek ellen kínálnak védelmet. A legtöbb felnőtt és gyermek előnyt szerezhet abból, hogy beadják neki, minimális egészségügyi kockázatok mellett.

Ha azonban pikkelysömörben szenved valaki, lehetséges, hogy esetében bonyolultabb kérdés lehet az oltás felvétele és szorosabban együtt is kell működnie orvosával.

pikkelysömör, pszoriázis, bőrbetegség

Fotó: 123rf.com

Miért problémásabb az oltás pszoriázis esetén?

Egyes pikkelysömörben szenvedő pácienseknél a vakcinák növelhetik a pikkelysömör fellángolásának kockázatát a beadás helyén. Ezt a reakciót Koebner-jelenségnek nevezik. Akkor fordulhat elő, amikor az immunrendszer – amely túlpörög pszoriázis esetén – „odarohan”, hogy meggyógyítsa az injekció okozta sebet. A Koebner-jelenségnél minden bőrsérülés – napégéstől a műtéti sebekig -, pikkelysömör-foltok kialakulását okozhatja a sérülés helyén.

Sajnos, pszoriázisnál az orrspray formájú, influenza elleni vakcina és néhány más élő vakcina sem feltétlenül biztonságos, amennyiben olyan gyógyszereket szedünk (vagy tervezünk alkalmazni),  amelyek megváltoztatják vagy gyengítik az immunrendszert – beleértve a metotrexátot vagy a biológiai anyagokat.

Az élő vakcinákat egy tényleges vírus gyengített mennyiségével készítik. Mint minden oltás, ezek is  az immunrendszert támogatják olyan antitestek termelésében, amelyek a szervezetet a fertőzések leküzdésében segítik.

Ha azonban immunrendszerünk el van nyomva, az élő vírussal történő érintkezés kiválthatja a fertőzést, amelynek megelőzésére a vakcina készült.

pszoriázis, pikkelysömör, bőrbetegség

Fotó: 123rf.com

Kezelőorvosunk segíthet mérlegelni, mekkora esélyünk van a Koebner-jelenségre egy oltás felvételekor.

A személyre szóló, megfelelő választás az aktuális egészségi állapotunktól és orvosi kezelésünktől is függ.

Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a védőoltások potenciálisan életmentő előnyei lényegesen meghaladják a pikkelysömörben szenvedő betegeknél fennálló kockázatokat.

Bizonyos pszoriázis elleni gyógyszerek – például metotrexát, ciklosporin vagy biológiai szerek – ismerten növelik a veszélyes fertőzések esélyét. Az ajánlott oltási ütemterv betartása csökkentheti a rizikót. Fontos azonban, hogy beszéljünk orvosunkkal a nekünk megfelelő oltási menetrendről.

Ez a cikk is érdekelhet! 

A pikkelysömör a száját és a nyelvét is érintheti

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.