Pszichoszomatika – Test és lélek összefüggései

Egy hosszú és fárasztó nap után, főleg ha stresszel, kapkodással, rohanással volt tele, könnyen érezhetjük magunkat teljesen kimerültnek. Lehet, hogy megfájdul a fejünk, vagy a hátunk, talán aludni sem tudunk éjjel. Ezért ideje megtudni, mi az a pszichoszomatika.

A pszichoszomatika

Ha valaki valami kínosat mond nekünk, elpirulunk, ha szerelmesek vagyunk, megdobban a szívünk, vizsga előtt izgalmunkban izzad a tenyerünk, rossz hír hallatán összeszorul a gyomrunk, viszont amikor megízleljük kedvenc csokoládénkat, kisimul az arcunk, ha egy kedves bókot kapunk, ellazul a testünk, és kellemes érzés áramlik át rajta. A test és a lélek szoros összefonódásban él, egyik hat a másikra, oda és vissza. A megélt eseményekkel kapcsolatos érzelmek intenzitásától függ, milyen erős a reakciónk.

Valaki egy sértő szóra csak felszisszen, valaki oda is hajít néhány keresetlen szót, s van, aki vérig sértve szinte lebénul, elsápad. Talán hetekig rágódik utána rajta, anélkül, hogy bárki tudná. Azután váratlanul lebetegedik.

Jókedv és rosszkedv

Jól tudjuk, hogy ha jókedvűek vagyunk, nehezebben betegszünk meg, és gyorsabban gyógyulunk, míg ha rossz hangulatban vagyunk, minden nehezebb és lassabb. Ez az immunrendszeri aktivitással függ össze. Ha elveszítünk valakit, az immunrendszerünk is gyászol, mintegy fél évig. Ez alatt az idő alatt könnyebben betegszünk meg testi bajokban, hiszen a védekezőképességünk gyengül. Megfigyelték, hogy az olyan súlyos betegségeket, mint a daganatos betegségek mindig megelőzte valamilyen veszteség, munkahely, egzisztencia, férj, feleség, gyermek, rokon elvesztése. Ha a gyászfolyamat elmarad, ha elfojtásra, letagadásra kerül a veszteség és nem kerül lelki feldolgozásra, könnyen betegséggé fajulhat.

kronikus derekfajas

Amikor egy betegség lelki alapon alakul ki, pszichoszomatikáról beszélünk

A kifejezés abból az időből ered, amikor a pszichét, a lelket és a szómát, a testet még különállónak tekintették. Ma már mondhatni nincs pszichoszomatika, mert minden betegség valamilyen összefüggésben kapcsolatban van a lelki tényezőkkel.

A leggyakoribb pszichoszomatikus betegségek a magas vérnyomás, az asztma, a bőrbetegségek, például csalánkiütés, ekcéma, a vastagbélgyulladás, a gyomorfekély, a reumaszerű fájdalmak egyes típusai, a pajzsmirigy túlműködése.

Mi az oka a pszichoszomatikus betegségeknek?

A kutatók szerint a pszichoszomatikus betegségek kialakulása előtt egy érzelem nem került feldolgozásra, aminek következtében először a pszichés munkamódokban jelentkezik tünet, pl. szorongást él meg az egyén, pánikba eshet, különböző lelki tünetei lehetnek. Ha az érzelem nem merül ki ezek után sem, akkor viszont testi útra terelődik, mintegy tovább hangsúlyozva, hogy foglalkozni kellene az érzelemmel.

Ilyenkor már kellő szenvedést is okoz, például krónikus fájdalom, allergia, asztma, sömör, magas vérnyomás, fejfájás, migrén, menstruáció előtt panaszok formájában, amivel már többnyire elkezdünk foglalkozni. Ha azonban csak a tüntet csillapítjuk, az okot nem szüntettük meg, így az újra megpróbál majd figyelmet követelni magának, és vagy ismét megjelenik a probléma, vagy más testtájékot támad meg, és esetleg súlyosbodik is.

A pszichoszomatikus betegségeknek sok oka van még

Szerepet játszhat a genetika, örökölhetünk hajlamot bizonyos megbetegedésekre, a kora gyermekkori tapasztalatoknak is döntő befolyásuk van arra, hogy később megbetegszünk-e vagy sem, és sajnos ha kialakult valamilyen betegség, az mindig károsodással jár, a betegséget nem beképzeljük, orvosilag kimutatható a szervek, szövetek károsodása. Képzeljük csak el, milyen erős jelzés az a testtől, mikor már önmagát károsítja, csak hogy figyelmet kapjon!

Vajon milyen lelki teher hordozásától fáj örökké a vállam? Vajon miért nem kapok levegőt, mi az, ki az, amitől, akitől szinte megfulladok? Mit, kit akarok levakarni magamról, mit kellene előásnom a mélyből? Mi az, amit nem vesz be a gyomrom, ami úgy megviseli, hogy kilyukad tőle?

Hogyan kezelhető?

A pszichoszomatikus betegségek leghatékonyabb kezelése a test és a lélek együttes ápolása. Az idegi alapúnak címkézett betegségek felhívják a figyelmet arra, hogy figyeljünk oda jobban saját szükségleteinkre, tudjunk nemet mondani, ha kell, és érvényesíteni a saját érdekeinket. Betegségeink üzenetet hordoznak.

Forrás: Budai Egészségközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.