Prosztata megnagyobbodás – ilyen szövődményei lehetnek

A férfiak idősödésével gyakran együtt jár a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa szerint ezt azonban nem csak a kellemetlen tünetek miatt fontos kezelni, de az esetleges komplikációk kiküszöbölése miatt is.

Gyakori vizelési inger és gyenge vizeletsugár

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősödés és a hormonális változások miatt bizonyos mértékben természetes, és optimális esetben nem okoz komoly gondot. Sajnos azonban a kezdetben csak enyhe tünetek idővel súlyosbodhatnak. 

Milyen tünetek esetén érdemes urológushoz fordulni?

 • Gyakori, sürgető vizelési inger.
 • Éjszakai gyakori vizelés.
 • Nehézség a vizelés elindításával.
 • Gyenge vizeletsugár vagy szakaszos vizelés.
 • A vizelet teljes kiürítésének nehézsége vagy lehetetlensége.
 • Ritkábban, de a tünetek közt megjelenhet a fájdalmas vizelés, a vért tartalmazó vizelet, a vizelési képtelenség.
 • A kivizsgálás már csak azért is fontos, mert hasonló tünetek más betegségek kapcsán is jelentkezhetnek, mit például prosztatagyulladás, hólyag- vagy vesekő, a húgycső szűkülete, idegi szabályozási zavarok, és daganatos betegségek.  Fontos tehát tisztázni, mi a pontos diagnózis, hiszen csak erre épülhet hatékony kezelés – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Fotó: 123rf.com

Milyen szövődményekkel lehet számolni?

 • Sok férfi nem veszi komolyan a prosztata megnagyobbodást, mondván, ez a korral jár. Való igaz, hogy 40 éves kor alatt igen ritkán jelentkezik a probléma, de ez még nem jelenti azt, hogy természetesnek kell tekinteni. Ugyancsak igaz, hogy kialakulásában családi hajlam, cukorbetegség és szívbetegség, és az életmód (főként az elhízás és a mozgásszegénység) is szerepet játszik, de ezen rizikófaktorok megléte csak újabb okot jelent az ellenőrzésre és a már gondot okozó prosztata megnagyobbodás kezelésére. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megnövelheti egyes betegségek kockázatát, így ezek megelőzése, illetve ha már kialakultak, kezelése is fontos cél – hangsúlyozza Rákász doktor.

Fotó: 123rf.com

Lehetséges szövődmények:

 • Húgyúti fertőzés
  Ha a vizelet nem tud tökéletesen kiürülni, a kórokozók sokkal könnyebben elszaporodhatnak, így kialakulhat, sőt visszatérővé válhat a kínzó tünetekkel járó húgyúti fertőzés.
 • Hólyagkő
  Ugyancsak a pangó vizelet jelenthet táptalajt a hólyagkő kialakulásának, amely később akár fertőzéshez, irritációhoz vezethet, és ez okozhatja például a véres vizeletet vagy a gátolt vizelést is.
 • Hólyagkárosodás
  Ha a hólyag nem tud teljesen kiürülni, az hosszútávon a megnyúlását és elgyengülését okozhatja. Ennek eredményeként pedig a szerv izmos fala nem lesz képes teljesen összehúzódni, még nehezebbé téve a vizelést.
 • Vesekárosodás
  A hólyagot érő nyomás közvetlenül is károsíthatja a vesét, illetve lehetővé teszi , hogy a hólyagban felbukkanó fertőzés elérje a vesét is.
 • Hirtelen vizelési képtelenség
  A vizelési képtelenség egy olyan súlyos tünet, amellyel azonnali orvosi segítséget kell kérni, hiszen sokszor csak egy hólyagba vezetett katéter teszi lehetővé a vizelet elfolyását.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.