Potpourri, mint karácsonyi ajándék?

Ha nincs, ötlete mit ajándékozzon karácsonyra szeretteinek, készítsen saját kezűleg illatos potpourrit, amely különböző csomagolással tehető még szebbé.

A potpourri két féle módszerrel készíthető el, van a száraz és a nedves módszer.

A száraz technikánál minden hozzávaló előre meg van szárítva, így keverhetünk szárított virágszirmokat, leveleket, fűszereket, vagy gyógynövényeket, amelyet a végén illóolajjal is gazdagíthatunk.

Számtalan variációt készíthetünk így, hiszen pillantok, alatt összeválogathatunk egy nyári virágoskert kollekciót, vagy egy keleties fűszeres variációt, de választhatunk édes vagy savanyú összetevőket is.

levendula_katt6

Az alapszabály mindig ugyanaz, minden csészényi virághoz, 2-3 evőkanál por alakú fűszert, 2 evőkanál nőszirom gyökérport, és szárított citruskarikát, valamint 2 csepp illóolajat adagoljunk.

A nősziromgyökér por azért fontos minden illatosítóba, mert ez segít megőrizni az illatokat. A keveréket tegyük egy jól zárható edénybe, vagy dobozba, majd hat héten keresztül két-három naponta átkeverve hagyjuk az illatokat összeérni.

A nedves technikával készített potpourri annyiban tér el, hogy itt a friss vagy félig megszáradt szirmokat és leveleket használunk fel.

gyogynovenyek5

Ebben az esetben egy tálat vagy dobozt hintsünk be egy réteg sóval, majd erre fektessük rá a nedves hozzávalókat. Ha több réteg virágszirmot szeretnénk egymásra rétegezni, minden réteg közé szórjunk egy adag sót, amely kiszívja a nedvességet a növényi részekből.

A nedves technikát inkább nyáron érdemes alkalmazni, amikor a kertünk tele van illatos friss virágokkal, és fűszernövényekkel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.