Plasztikai műtétek – orrplasztika

Ferde, netán kicsi, vagy éppen túl nagy az orra? Műtesse meg. Íme néhány orrplasztikai műtét fajta.

Egy felelősen gondolkodó plasztikai sebész nem minden kívánságot teljesítő, jó tündér!

A plasztikai sebésznek minden esetben az összhatást kell figyelembe vennie orrműtét előtt, a szaglószerv esztétikus kinézete ugyanis nagymértékben függ a közvetlen környezettől – pl.  a szemtől és a szemöldöktől, a homloktól, a felső ajaktól -, egyszóval magától az arctól.

A női és a férfi orr esztétikai megítélése is különbözik. Egy kicsi orr például kifejezetten vonzó lehet egy nőn, férfin viszont annál kevésbé. Egy férfi „jó képű” lehet akkor is, ha az orrának erőteljes  kifelé és lefelé irányuló görbülete van, egy nő esetében viszont már furának hat egy ilyen görbület.

Éppen ez jelenti a legnagyobb kihívást egy sebész számára, eldönteni, megtervezni, milyen archoz milyen orr illik. „Hozott anyagból nem biztos, hogy meg lehet oldani a dolgot" – állítja dr. Varga Klára plasztikai sebész, fül- orr- gégész szakorvos. – "Ha valaki különleges kívánsággal érkezik, elég megnéznem az orrát, hogy tudjam, kérése megvalósítható-e vagy sem. Ha nem, akkor kompromisszumra kell jutni."

mell5

Kicsiből nagyot?! Nem akadály!

Mi a helyzet akkor, kivitelezhető- e egyáltalán, ha valaki a meglévőnél szélesebb orra vágyik? Bármilyen alakú is legyen egy ember arca, az orr szélessége mindig akkora, hogy illeszkedjen az adott formához. Valódi szélesítést általában akkor szoktunk végezni, ha valamilyen baleset miatt van rá szükség, vagy éppen egy előző műtét során túlságosan elvékonyították az orrcsontot vagy a porcot.

Ilyenkor gyakran a fül- vagy a bordaporcból veszünk ki egy kis darabot, és azt használjuk fel a korrekcióra, ez ugyanis tökéletesen beépül a szövetek közé, szemben a mesterséges anyagokból készült implantátummal. Némelyik páciens – önhibáján kívül kialakult – problémája komoly szakmai kihívást jelent számunkra. Egy műtéttel lenne ideális elérni a vágyott orrformát, ha már egy korábbi, kevésbé sikeres plasztikai műtét eredményét kell helyrehozni egy második vagy harmadik operációval, az jelentősen ront a beteg esélyein” – árulja el a doktornő.

By- by plasztik!

Bár már szinte minden testrészünkbe lehet rakatni különböző protéziseket, az orrba mégsem ajánlatos hasonlóval próbálkozni, a mesterséges anyagból készült implantátumok ugyanis az esetek nagy részében kilökődnek az orrból, Michael Jackson orra volt erre a legjobb példa.

„Először csak annyit látni, hogy a bőr megemelkedik, az orr eldeformálódik, végül a beültetett anyag átlyukasztja a bőrt, és ezen a nyíláson át elindul a külvilág felé – szemlélteti dr. Varga Klára. Tudok olyan esetről, amikor egy thaiföldi műtét után néhány hónappal egy szívószál darabja bukkant elő, azzal emelték ugyanis meg az orrhátat. Ez is azt mutatja, hogy óvatosan kell bánni a gyanúsan olcsó beavatkozásokkal.

plasztika6

Orrlyukplasztika

A 28 éves rendező- médiaszereplő, Gerencsér Tamás orrlyukához egy korábbi, elrontott plasztikai beavatkozás miatt kellett hozzányúlni: „Az egyik fülem elállt, azt korrigálták, illetve, amikor 19 évesen levágtak az orromból, akkor elszúrták az egyik orrlyukamat is, az egyik kisebb lett, mint a másik.” Ha valakinek túl tágak az orrlyukai, vagy az orr keskenyítése miatt annak tűnnek, a plasztikai sebész ezen is tud segíteni.

"Ha egy mód van rá, az orrlyuk belső felén ejtünk bemetszést és ott veszünk ki egy kis szövetet. Ez azért jó módszer, mert így belül lehet elhelyezni a varratot, ami a későbbiekben láthatatlanul gyógyul. Ha azonban az orrcimpa méretével van gond, néha kénytelenek vagyunk a külső részen alakítani. Ezzel az a baj, hogy olyan szép ívű sosem lesz, mint amilyen természetesen volt, így ezt a kompromisszumot csak igen komoly elváltozások esetén szabad felvállalni” – érvel Varga doktornő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.