Piros foltok testszerte? Ezt kell tudni a guttált pikkelysömörről

A pikkelysömör a bőr kóros elszarusodásával járó, krónikus, kiújulásra hajlamos betegség.

Előfordulása kb. 2%-ra tehető, sok esetben családi halmozódást mutat. Jelenleg véglegesen nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel többnyire tünetmentessé tehető. Egyik formája a guttált psoriasis, amely csepp formájú, piros foltokkal jelentkezik testszerte. Dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus a betegség diagnózisáról, jellegzetességeiről és a kezelés lehetőségeiről beszélt.

Pikkelysömör vagy pszoriázis esetén sajnos gyakori, hogy a bőrviszketés mindennapi teendőinket is zavarja – az alábbi kezelési tippekkel segíthetünk enyhíteni a kellemetlen tünetet.

Pikkelysömör – 6 tipp a viszketés kezelésére

Jellegzetes piros foltok

A guttált psoriasis a pikkelysömörös betegek 8-10 %-ánál fordul elő, és a plakkos típustól eltérően (amikor csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek) a foltok testszerte jelen vannak.  A guttált kifejezés a latin guttate szóból származik és cseppet jelent. A betegség tünetei ugyanis a piros, kicsi, pikkelyes felszínű foltok, amelyek formájukban hasonlítanak egy könny- vagy egy esőcsepphez. (Ezzel szemben a plakkos pikkelysömör nagyobb, vastagabb, ezüstös foltokat okoz.) A kis foltok bárhol megjelenhetnek a testen, leggyakrabban azonban a törzsön és végtagokon.

Nem minden foltokkal járó betegség psoriasis

A bőrgyógyászati kivizsgálás során természetesen nagyon fontos a bőrtünetek alapos vizsgálata, ami sokszor egyértelműen utal magára a betegségre. A guttált pikkelysömör diagnózisának felállításakor azonban fontos, hogy megkülönböztessük azt a hasonló tüneteket okozó seborrheás dermatitisztől, az ótvartól, a rózsahámlástól (pityriasis rosea) vagy akár a lichen planus nevű krónikus, gyulladásos betegségtől – hangsúlyozza dr. Brezán Edina, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológus.
A diagnózist segítheti, ha tudjuk, hogy a guttált psoriasis nagyon gyorsan is kialakulhat, különösen bizonyos triggerek – kiváltó okok – hatására. Ilyen trigger lehet például egy felső légúti fertőzés (pl. streptococcus fertőzés), mandulagyulladás, hormonális-vagy endokrin betegségek, bizonyos gyógyszerek (például béta-blokkolók), alkoholfogyasztás, dohányzás és a stressz. Ha valamilyen fertőzés a pikkelysömör kiváltó oka, akkor tipikusan a betegség után 2-3 héttel jelentkeznek a bőrtünetek. Ugyanakkor nagy jelentősége van e tekintetben a genetikának is, a pikkelysömör jóval nagyobb arányban alakul ki azoknál, akiknek a családjában már előfordult.

pikkelysömör

Foto:123rf.com

A kezelés nem csak a tüneteket enyhíti

Brezán doktornőtől tudható, hogy a guttált psoriasis tünetei kezelhetők, a fellángolások a gyógymódoknak és a szükséges életmódbeli változtatásoknak köszönhetően visszaszoríthatók. A betegek egy része kifejezett viszketésről, ritkábban fájdalomról panaszkodik. A bőrtünetek mellett az esetek akár felében észlelhető körömelváltozás (lehet egészen minimális, de akár a köröm súlyosan károsodhat, a kézkörmök gyakrabban érintettek, mint a lábkörmök). A betegek jelentős része panaszkodik enyhébb vagy súlyosabb ízületi tünetekről. Tehát nem csak rövid-, de hosszútávon is fontos a pikkelysömör ellátása még akkor is, ha a tünetek – legtöbbször csak átmenetileg – megszűnnek.

Forrás: Dermatica


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.