Óvatoskodunk a piros láttán

Szinte az egész világon a piros szín általában tiltást fejez ki, vagy veszélyre hívja fel a figyelmet.

Ám a 2004-es Olimpiai Játékok eredményeinek elemzése után a kutatók megállapították, hogy a piros szín dominanciát is jelent, ugyanis a birkózás és más küzdősportok esetében sokkal többször nyertek a piros mezt viselők, mint a kékek.

De vajon miért? Ez csupán véletlen, vagy van valamiféle kulturális, esetleg evolúciós gyökere a jelenségnek? Egy rézusmakákó majmokon végzett új kísérlet eredményei arra utalnak, hogy valószínűleg evolúciós okok állnak a jelenség hátterében. "Az emberekhez hasonlóan a majmok is sokkal körültekintőbben és óvatosabban viselkednek a piros szín láttán, amely vélhetőleg egy öröklött pszichológia hajlam” – mondta Jerald D. Kralik, a Dartmouth Főiskola idegszakértője, a tanulmány egyik vezetője.

piros4802

A kísérlet során a Puerto Ricóban szabadon élő majmok közé egy férfi és női kutató próbált beilleszkedni. A majomkolónia tagjait különválasztották egymástól, és a tudósok külön-külön letérdeltek a majmok elé, eléjük tettek egy szelet almát, majd két lépést hátráltak. A majmok általában elvették az almát, majd elfutottak vele és megették.

Ezután az emberek különböző színű pólóban és sapkában megismételték a kísérletet. A zöld és a kék színű ruhában közeledő embertől ugyanúgy elfogadták az ételt, de mikor piros ruhát vettek fel a kutatók, az esetek túlnyomó részében a majmok nem mertek hozzányúlni az almához. A kutatók azt feltételezik, hogy a piros színnel kapcsolatos averziók az evolúció során fejlődött ki, így nem véletlen, hogy az embereken is kialakult ez a hajlam – mondta Kralik. A tanulmány eredményeit a Psychological Science című folyóirat legközelebbi számában publikálják.

Forrás: