Öt szakértői tanács a téli bőrápoláshoz

A szeles, hideg időszakban az egyébként normál, kevés ápolást igénylő bőrrel is lehetnek problémák. Sokan tapasztalhatják, hogy télen jóval érzékenyebb, szárazabb a bőrük, a tünetek pedig főleg a fedetlen területen jelentkeznek – leginkább az arcon és a kézfejen. Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője ad néhány tanácsot, ami segíthet ebben az időszakban.

A bőr szerkezete az idő előrehaladtával változik: serdülőkorban a hormonális változások hatására zsírosabb, majd az évek múltával folyamatosan szárazabbá válik. Télen nem csak a szeles, hideg levegő, de a fűtési szezonban a benti, száraz levegő is ronthat a helyzeten – főleg azoknál, akiknek évközben is extra törősét kíván a bőrük.  A bőr legfelső rétege ilyenkor könnyebben kiszárad, megrepedezik, kipirosodik, ellenálló-képessége csökken, és fokozódhatnak az ekcémás, rozáceás panaszok az arra hajlamosak körében.
Nagyon fontos a rendszeres hidratálás, a tudatos odafigyelés – mondja a szakember, aki a következőt javasolja:

1. A téli időszakban a hosszú ideig tartó fürdés helyett zuhanyozzunk kellemesen meleg vízzel. Ne töltsünk 15 percnél többet a vízsugár alatt, így megőrizhetjük a bőr lipidrétegét!

2. Fontos gondoskodni a bőr nedvességtartalmának pótlásáról: a zuhanyzás után minden alkalommal használjunk testápolót, napközben pedig többször zsírosabb összetételű kézkrémet. Azokat a termékeket részesítsük előnyben, melyeknek alacsonyabb az illó-, és illatanyag tartalmúk, és minél több természetes alapanyagot tartalmaznak. A legjobb, ha tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, gyulladáscsökkentő vitaminokat, esetleg természetes termálvizet. 

3.  Sokszor a bőrápolás önmagában nem elég, a környezetünket is rendbe kell tenni. Érdemes tudni, hogy a lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60% között mozog. Ennek elérésben párásító készülék segíthet, ha a beltéri száraz levegő hatására a bőrprobléma esetleg fokozódik.

4. A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása az év egészében fontos. Télen nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint a kánikulában, de a szervezetnek ilyenkor is szüksége van a napi 2-3 liter folyadékra. A megfelelő folyadékmennyiség a bőr szépsége, egészsége szempontjából sem hanyagolható el.

5. A száraz bőr bizonyos mértékig természetes tünet a téli időszakban, de bizonyos esetekben nem elég az odafigyelés, és szakemberhez kell fordulni. Például akkor, ha a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, viszketéssel párosul, vagy ha a kiszáradás, viszketés olyam mértékű, hogy már a mindennapos tevékenységeink közben is zavaró.

Forrás: New Beauty, purecom
Kép: Freepik
 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.