Öt perces stresszoldás

Az öt perces stressz-oldáshoz először a helyes légzést kell megtanulni, már csak azért is, mert plusz energiát biztosít, és így a munka is könnyebben megy.

A helyes légzéstechnika tudatosítása nélkül a legtöbb ember hajlamos arra, hogy korlátozza a légzését, illetve felületesen lélegezzen. Ezen viszonylag könnyű változtatni némi gyakorlással. Helyezze az egyik kezét mellkasának felső részére, a másikat pedig a hasára.

Kilégzésnél nyomja meg először a hasát, hogy a hasi kilégzés tökéletes legyen, majd a mellkasát, hogy abból is minél több levegő távozzon.

A tökéletes kilégzés aktiválja a belégzési reflexet, vagyis a belélegzett levegő mennyisége ezután automatikusan megnő. Tökéletesítheti a kilégzést más módszerrel is. Amikor már úgy érzi, hogy az összes levegő távozott a mellkasából, végezzen még egy gyors kifújást, mielőtt a levegő ismét a tüdejébe áramolna. Ha ezt rendszeresen gyakoroljuk, a teljes légzés minden helyzetben, munka közben is automatikusan történik.

Stressz-oldásra szintén kiváló, ha felülről kezdve gyúrjuk át a kar izmait. Ez nem azonos a masszázzsal, inkább arra törekedjünk, hogy az izmokat görgessük a csontok körül. Majd ütögessük az izmokat végig, a felkartól az alkaron át egészen a kézfejig.

Foto:123rf.com

A hatást lemérhetjük, amikor az egyik karral végeztünk, s a másik még lazításra vár. Ha mindkét kart átgyúrtuk, szorítsuk ökölbe a kezünket, majd terpesszünk szét az ujjainkat. Ötször ismételjük meg ezt is.

A folyamatos idegfeszültség a nyak és a váll merevéségét okozza, ami egy idő után görcsös fájdalommal jár. Figyelje meg, hogy munka közben a vállak önkéntelenül megemelkednek, és ebben a helyzetben rögzülnek. Kezdjük a lazítást finom vállkörzéssel, tízszer a bal és tízszer a jobb oldalt felváltva.

A ginkgo biloba az egyik legrégebbi időkből fennmaradt gyógynövényünk, mégis kevesen ismerik a jótékony hatásait.

Ginkgo biloba – Lassítja a szellemi hanyatlást és kiváló stresszoldó

Ezután mindkét vállal hátrafelé körözzünk, majd pedig előre. Végül húzzuk fel a vállunkat a fülünkig, és hirtelen engedjük le, legalább ötször.

Ülve végezzük a következő gyakorlatot: forduljunk el a felsőtestünkkel jobbra, míg a fejünket és a tekintetünket balra fordítsuk. Majd ellenkező irányba végezzük el a gyakorlatot, majd ismételjük meg mindkét oldalra 5-ször.

Ez a gyakorlat a nyak- és vállizmokra is jótékony hatású.

Stresszoldás másik módja ez a sajátos, frissítő masszázs. Hívjon segítségül valakit, aki a közelében van, mert egyedül nem boldogul.

Könyököljön az asztalra, állát támassza meg a tenyerével, és lazuljon el. Segítőtársa álljon az ön háta mögé, enyhén szorítsa meg a nyak izmait, és nyomkodja meg a koponyacsont alatti területet.

Ezután a vállizmokat csipkedje meg finoman. Végül a “masszőr” simítsa végig a hát hosszú izmait a gerinc mindkét oldalán legalább ötször, fentről lefelé haladva. Majd cseréljenek helyet, és viszonozza a kapott szívességet, és újult erővel ott folytathatják is a munkát, ahol abbahagyták.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.