Ősz és hajhullás – Mi az ok és milyen kezelés segít?

Hatékony a megfelelő étrend és a stresszcsökkentés is

Az ősz beköszöntével nem ritka a hajhullás jelentkezése. Sokan megijednek ilyenkor, pedig ez természetes folyamat. De vajon mi váltja ki az aggasztó jelenséget?  

Talán már hallottunk arról, hogy az ősz érkezésével egyes embereknél megemelkedik a vérnyomás. Az évszakváltás nemcsak ilyen jellegű változásokat okoz.

Ha tapasztaltuk már a tincseink fokozott elvesztését ebben az időszakban, akkor az ősz és a hajhullás nálunk valószínűleg együtt jár. Mindez szezonális problémának számít és tavasszal is előfordul.

Alakja: magas és kebles. Haja: ezüstös. Szeme: Aranysárga. Hobbija: napozás. A növényvilág ritka és védett szupermodellje Ő, a homoktövis.

Jó hajhullás, érelmeszesedés ellen, és sejtépítő vitaminbomba – Mi az?

 

Bizonyos emberek érzékenyebbek az évszakváltáskor érzékelhető folyamatokra, s ezek hatással vannak rájuk.

A hajhullás és a hajváltás természetes folyamat, azonban a különféle hatások gyorsabbá tehetik azt – ilyenkor észlelünk fokozottabb tincs-kiesést.

Az őszi hajhullás nem mindenkinél zajlik ugyanúgy. Van, akinek fel sem tűnik igazán, mások azonban úgy tapasztalják: aggasztó mértékben hullik a hajuk. Utóbbi kétségtelenül kiválthat komolyabb problémát.

Az őszi időszakban a negatív változások miatt a hajszálak növekedési szakasza is rövidebb lehet. Vagyis, hamarabb eljutnak arra a pontra, hogy nyugalmi állapotba kerülnek, majd kihullanak.

 Foto:123rf.com

Mindez addig tekinthető normálisnak, amíg nőnek új hajszálak a helyükre – amennyiben ez nem történik meg, hajritkulás indulhat meg.

Hogyan tehetünk az őszi hajhullás ellen?

1.Hajunk megóvását nem árt már nyáron elkezdeni. Ha ugyanis a meleg időben, strandolás közben nem foglalkoztunk eléggé hajunk védelmével, nem ápoljuk megfelelően, a károsító tényezők egyszerre jelentkezhetnek – az őszi időszakban.

2.Tegyünk az ősszel oly jellemző hangulatváltozás ellen. Sokan veszítik el ilyenkor a kedvüket, negatív hatással van rájuk a hűvös, borúsabb időjárás, az eső, a szürkeség.

Ne hagyjuk, hogy ez nagymértékű és előnytelen változásokat okozzon étrendünkben, mindennapjainkban. Ha ugyanis egyre többet eszünk, egészségtelen élelmiszerekkel kompenzáljuk rossz hangulatunkat, a megfelelő folyadékfogyasztást pedig hanyagoljuk az őszi hajhullás nagy valószínűséggel jelentkezni fog. A hajnak szüksége van kellő mennyiségű vitaminra és tápláló anyagokra!

3.Együnk rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt. Válogassunk bátran azokból, amelyeknek ősszel éppen szezonja van! Ilyen az alma, a cékla, a sárgarépa, a narancs. A változatos táplálkozás sokat segít nemcsak általános egészségünkön. Fogyasszunk kevesebb húst, mert savasító a hatása, de vigyünk be kellő mennyiségű tápanyagot és vitamint a szervezetbe, hogy a hajhagymák megerősödjenek.

Foto:123rf.com

4.Méregtelenítsünk! Napi 2 liter vizet fogyasszunk el, ügyeljünk rá, hogy ez a mennyiség meglegyen. Érdemes a szaunát is kipróbálni, mert jó méregtelenítő és hozzájárulhat a hajhullás-probléma rendezéséhez.

5.Ne stresszeljünk annyit. Ha úgy érezzük, nem vagyunk jól, járjunk el sportolni, vagy sétáljunk, kocogjunk naponta, a lényeg, hogy meglegyen a közepes intenzitású testmozgás heti több alkalommal.

Próbáljunk ki stresszoldó technikákat – meditációt, relaxálást – amelyek a kielégítő alvást is elősegítik.

Járjunk össze barátainkkal, keressünk számunkra tartalmas, feltöltő programokat. Ne hagyjuk, hogy legyűrjön a stressz és a depresszív hangulat, mert ez hozzájárulhat a hajhulláshoz.

Foto:123rf.com

6.Próbáljunk ki hajerősítőket: ma már számos hajerősítő és hajregeneráló készítmény létezik, tegyünk egy próbát velük. Különösen ajánlottak a gyógynövény-kivonatok hajhullás ellen, melyekkel hatásos segítséget nyújthatunk a tincseinknek.

Az őszi hajhullás nagy eséllyel elmúlik, ha annak kiváltó okaitól megszabadulunk. Azonban fontos tudni, hogy ha 2 hónap után sem mérséklődik a probléma, fel kell keresni egy szakorvost. A hajhullás hátterében állhat komolyabb egészségügyi gond is, ezért mindenképpen javasolt a szakszerű kivizsgálás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.