Ősz és bőrproblémák – 5 tipp a bőr védelme érdekében

Hogyan csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?

Ahogyan a hangulatunkra, úgy a bőrünkre is hatással van az időjárás-változás, az évszakváltás. Az ősz kezdetével ezért fontos odafigyelni a bőrproblémákra, valamint a bőr megóvására. Hogyan?

Amikor beköszönt az ősz, sőt közeledik a tél, azt a bőr is megérzi. Nem csupán hangulatunkra van hatással az időjárás gyökeres változása és egyik évszak sem kivétel ez alól. Nyáron a fokozott meleg és az erős napfény, ősszel azonban a szél, az eső, a fűtés miatt kialakuló száraz levegő viselheti meg a bőrt.

Fotó: 123rf.com

Ezeket a hatásokat célszerű valamiképpen csökkenteni, hogy megmaradjon a jó közérzetünk. De lássuk, milyen bőrproblémák alakulhatnak ki az ősz, tél folyamán és miért.

Mi okoz problémát?

Az ősz és a tél időszaka széllel, csapadékkal jár, emellett bekapcsoljuk a fűtést, ami szárítja a levegőt. Kevesebbet szellőztetünk a hideg miatt, ami csak fokozza a gondot. A bőr könnyen kiszárad, repedezett lehet, kipirosodhat, viszkethet. A probléma a kezeket és az arcot egyaránt érinti.

Különösen azok számára jelenthet gondot az ősz és a tél, akiknél a bőrproblémák egyébként is jelen vannak: sűrűn kiszárad a bőrük. A hidegben ugyanis mérséklődik a vérkeringés, a pórusok összehúzódnak, kevesebb faggyú termelődik és még inkább csökken a bőr védőrétege. A hideg időben kisebb a páratartalom, ami tovább fokozza a problémát. A már meglevő bőrproblémák szintén rosszabbá válhatnak.

Milyen bőrproblémák jelentkezhetnek?

Az ősz és a tél időszakában súlyosbodhat a pszoriázis vagy pikkelysömör. Mivel ezen bőrproblémák esetében jellemző a száraz, pirosas, hámló bőr, a hideg erre rátehet egy lapáttal. Fokozódhat a bőr szárazsága, a gyulladás és az irritáció-érzet. Hasonló a helyzet rosacea esetén is.

Fotó: 123rf.com

Az ekcéma szintén nagyobb gondot jelenthet az ősz és a tél során. A száraz levegő, a szél, az alacsony páratartalom megviseli az ekcémás bőrt, ráadásul melegebben kell öltözni – s ezek az anyagok sem mindig a legjobbak a bőrproblémával küzdők számára.

Az ősz és a tél időszakában jellemzően több pattanás jelenhet meg az arcon, testen. Ennek oda az, hogy a hideg időben a faggyútermelés mértéke alacsonyabb, ezért kisebbé válik a bőr védőrétege, s könnyebben bejutnak a pórusokba a baktériumok.

Hogyan előzhetők meg a bőrproblémák, vagy csökkenthetők az ősz és a tél hatásai?

Az egyetlen dolog, amit tehetünk a bőr védelméért, ha megfelelően gondoskodunk róla a hidegebb évszakokban.

1.Hidratáljunk! Az ősz kezdetével olyan krémeket használjunk, amelyek sűrűbbek, jobban védik a bőrt. Többször kenjünk be a kezünket a nap folyamán krémmel, zuhanyzás után pedig alkalmazzunk testápolót. Mindenképp válasszunk olyan termékeket, amelyekben nincsenek irritáló anyagok, így parabén, alkohol és parfüm.

A hidratáláshoz tartozik a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás is. Naponta legalább 2 liter víz elfogyasztása ajánlott a szervezet egészséges működéséhez, s mivel ősszel, télen kiszárad a bőr, ezzel is veszítünk a folyadékból – célszerű pótolni! A legjobb a sima víz, de a teával sem járunk rosszul.

Foto:123rf.com

2.Kerüljük a száraz levegőt! Igyekezzünk kevés időt tölteni olyan helyeken, ahol száraz a levegő – sajnos a boltok is ezek közé sorolandók. Ne fűtsünk túlzottan a lakásban, inkább vegyünk fel több réteg ruhát. Alkalmazzunk otthon párásító készüléket, párologtassunk vizet.

3.Sose viseljünk olyan ruhát, amelynek az anyaga irritálja a bőrünket. A pamut, a selyem a legjobb, akár ruházatról, akár ágyneműről, pizsamáról van szó.

4.Ne zuhanyozzunk forró vízzel! Akár zuhany, akár fürdőzés a kádban, a megfelelően meleg víz bőven elegendő, s azt sem célszerű túl sokáig élvezni. A forró vízzel a bőr veszít természetes olajrétegéből, s ez ismét bőrszárazsághoz vezet.

5.Végül, de nem utolsósorban, igyekezzünk olyan ételeket enni, amelyek összetevői segíthetnek a bőrproblémák orvoslásában, a tünetek csökkentésében. Ilyenek az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak, melyek élen járnak a gyulladás mérsékelésében, de általában véve is előnyös hatással vannak szervezetünkre.

Konzultáljunk bőrgyógyászunkkal is arról, milyen további lépéseket tehetünk a bőr védelme érdekében az őszi és téli időszakban!

Pattanásos arcbőr? Az étrend is felelős

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.