Öregedés – gyorsítja a képernyő kék fénye?

Sokat tesz érte a számítógép és az okostelefon

Napjainkban nehezen lehetne elkerülni, hogy ki legyünk téve a kék fény hatásának, amely a számítógépből, okostelefonból vetül ránk. Kutatók szerint a kék fény öregedés-gyorsító, akkor is, ha nem éri el közvetlenül a szemet.

Nem célszerű sok időt tölteni számítógép és okostelefon képernyője előtt – ezt a szakemberek már eddig is számos okból tanácsolták, s most itt van egy újabb is: a kutatók állatkísérletek segítségével erősítették meg, hogy a kék fény öregedést gyorsít, akkor is, ha nem éri el közvetlenül a szemet.

A fénykibocsátó diódák (LED-ek) által keltett kék hullámhossz ugyanis károsíthatja az agy sejtjeit és a retinát – emelik ki az Oregoni Állami Egyetem kutatói.

A gyümölcslegyekkel kapcsolatos tanulmányuk arra világított rá, hogy azok, akik napi 12 órában kék fénynek, illetve 12 órán át sötétnek vannak kitéve, élettartama rövidebb, mint azok, akik teljes sötétségben vagy kék hullámhosszú szűrőn keresztüli fényben élnek.

A kék fénynek kitett legyeknél károsodást figyeltek meg a retinasejtekben és az agysejtekben, amely befolyásolta képességüket a falakon mászásra. Ez a legyeknél egy általános viselkedés, mely ennek hatására zavart szenvedett.

A legyek közül néhány mutáns volt, amelynél nem alakult ki szem, de még esetükben is kimutatható volt az agyi károsodás és rosszabb mozgás, amikor a kék fénynek ki lettek téve.

Vagyis, a kutatók szerint a legyeknek még csak nem is kellett látniuk a kék fényt ahhoz, hogy az ártalmasnak bizonyuljon rájuk nézve.

A tanulmányt az Aging and Mechanisms of Disease folyóirat közölte.

„A tény, hogy a fény felgyorsította a legyek öregedését, eleinte igen meglepő volt számunkra – mondta el Jaga Giebultowicz, integratív biológia professzor. – Megmértük a fénynek kitettséget idősebb legyek néhány génje esetében és kiderült, hogy a stressz-válasz és a védőgének kifejeződnek, ha a legyeket fényben tartjuk. Feltételeztük, hogy a fény szabályozza ezeket a géneket.”

A kutatók megvizsgálták a fény spektrumát, s megállapították: igen világos, hogy a kék nélküli fény enyhén csökkentette az élettartamot, a kék fény önmagában azonban drámai módon megrövidítette azt.

A szakemberek hangsúlyozták: az emberek sajnos fokozottan ki vannak téve a kék fény hatásának napjainkban, az elektronikai eszközökön keresztül – túl kevés idő telt azonban el a technológia használata óta ahhoz, hogy a hosszabbtávú hatásokat vizsgálhassák.

Persze, tény, hogy az állati kísérletek eltérhetnek az emberitől.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a borostyánszínű lencsékkel ellátott szemüvegek kiszűrik a kék fényt és megóvják a retinát, s hogy a telefonok, laptopok és más eszközök beállíthatók a kék kibocsátás megakadályozására.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.