Önkezű sorsrontók

A meteorológusok szerint a február a legsötétebb hónapunk, vagyis ekkor ér bennünket a legkevesebb napsütés.

A pszichológusoknál „nagyüzem” van: a kedélyállapot romlás súlyosabb következményeivel, a depresszióval ebben az időszakban keresik fel őket a legtöbben.

És hát ez a hónap az öngyilkosoké: a szürke, borús hétköznapok erősítik a szorongást, a kilátástalanságot és a reménytelenséget.

A legfrissebb magyarországi öngyilkossági statisztika az elmúlt évek vonatkozásában pozitív tendenciát jelez: folyamatosan csökken a halállal végződő öngyilkosok száma. Míg 1990-ben 4133-an, 2010-ben 2492-en, 2011-ben 2422-en vetettek véget ilyen módon a saját életüknek.

A legtöbben az 50-64 éves korúak választják ezt a sorsot, ezen belül is az 55-59 évesek vannak a legtöbben. A férfiak csaknem háromszor többen, mint a nők. Családi állapot szerint a házasok közül kerülnek ki a legtöbben, azután a sorrend: elvált, nőtlen/hajadon, özvegy.(a legfrissebb, 2011. évi adat).

A halállal végződött öngyilkosságok száma és aránya lakóhely szerint: Budapest, Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld (2011.) Az elkövetés módja szerint: akasztás, zsinegelés, mérgezés, magas helyről leugrás, vízbefulladás, mozgó jármű elé ugrás, vágó-/szúróeszköz.

depresszio15

A napidoktor.hu kérdésére a kórházi szakemberek szerint 2012. évben megszaporodtak az öngyilkossági kísérletek, pontos adatok azonban még nincsenek. A KSH Tájékoztatási Főosztályától kapott információk szerint a statisztika nem követi ilyen gyorsan a történéseket, 2012-es haláloki adatok az év vége felé várhatók. Az adatok nem szoktak látványosan változni egyik évről a másikra, sem tendenciában, sem okok szerint. A prevenció tekintetében a frissebb adatok nem sokat osztanak-szoroznak.

A szakemberek szerint alapjában véve a gyermekkorban, az iskolákban kéne kezdeni a felvilágosítást, és a lakosság mentális nevelését, elsősorban a segítségkérés szempontjából.

A napidoktor.hu által megkérdezett pszichológusok és pszichiáterek szerint jobban kell egymásra figyelnünk. A családban, a munkahelyen és a társaságokban is.

Hamarabb észrevenni a szépet, a reményt adót, a pozitív emóciót kiváltó dolgokat a környezetünkben. Az orvos-meteorológusok szerint, így február vége felé, csak még egy kicsit kell még kibírni, hogy a hőmérséklet és a napsugár megadja azt a környezetet, amely erőt ad testnek, léleknek egyaránt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.