Olyan vagy, mint én!

Inkább olyan barátokat választunk, akiknek hasonló a gondolkodásuk, mert így a kapcsolat eleve könnyebb, simulékonyabb lesz.

Olyan, mint én

Azokban a nagyobb csoportokban, amelyeket különböző beállítottságú emberek alkotnak, megfigyelhető, hogy mégis a hasonló gondolkodású és értékrendű emberek alakítanak ki egymással baráti- vagy szerelmi kapcsolatokat. “Az emberek inkább olyanokkal barátkoznak, akik hasonlóak hozzájuk, de választani csak a rendelkezésre álló alternatívákból tudnak. Vagyis egy különleges igényű ember valószínűleg egy speciális üzletben ismerkedik meg a leendő barátjával, mintsem a közeli szupermarketben. Ironikus azonban, hogy minél különbözőbb valaki, annál homogénebb baráti kört hoz létre magának.” – nyilatkozták a Wellesley Intézet és a Kansas Egyetem kutatói.

baratnok2

A kutatás során a tudósok összehasonlították a barátságok szerkezetét egy helyi kis egyetem, ahol csak 500 diák tanult, és egy nagyobb egyetem közösségeiben, ahova pedig több mint 25 000 hallgató járt. Az eredményekből kiderült, hogy a nagy egyetem hallgatói – csakúgy, mint a kis egyetemen – többnyire a hasonló értékrendű, hitű gondolkodású diákokkal barátkoztak.

A kis egyetemen a kötelékek szorosabbak és tartósabbak voltak, mint a nagy intézményben. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy egy nagyobb közegben az emberek úgy érzik, több választási lehetőségük is van, amit általában ki is használnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index