Nyár és állásinterjú – Miben érdemes megjelenni?

Nyári állásinterjúra készülünk? Akár pont holnap?  Okozhat némi problémát, mit is viseljünk, hogy ne legyen melegünk, de elegánsak is maradjunk. Íme néhány ötlet!

Valljuk be: az állásinterjú ruha kiválasztása mindig okoz egy kis fejtörést. Hát még olyankor, amikor odakinn tombol a meleg, viszont tisztában vagyunk vele, hogy interjún elegánsan illik megjelenni (legalábbis, ha sikert szeretnénk elérni). A jól öltözöttség alapkövetelmény, ugyanakkor olyan ruhát érdemes viselnünk, amelyben nem fogunk megfőni – mert akkor izzadhatunk és igen kényelmetlenül érezhetjük magunkat.

Kinézhetünk elegánsan, miközben az izzadástól sem kell tartanunk – íme néhány ötlet nyári állásinterjúhoz.

Hogyan nézzen ki az állásinterjú öltözet és mit érdemes magunkkal vinnünk?

 

Férfiak esetén

1. Nyakkendő

Melegben nem feltétlenül kell nyakkendőt viselni, de ettől még mutathatunk igazán elegánsan. Egy gombos, elegánsabb póló, például khaki színben és egy szép öv hozzá hasonló hatású az inghez. A galléros póló is jó megoldás.

2. Nadrág

Néhány munkaadó megengedi, különösen az alkalmi nyári munkák esetén, hogy az alkalmazott rövidnadrágot viseljen – de legtöbb helyen nem elegáns a rövid fazon. Ilyen esetekben a hosszú, elegáns, de könnyebb anyagból készült, akár élére vasalt nadrágokat is viselhetjük. Amennyiben teljesen biztosak vagyunk benne, hogy alkalmazónk nem bánja a rövidnadrág viselését, szavazzunk a khaki színű és a vászon rövidnadrágokra – jobb választások, mint a farmer.

Legyen természetesen minden ráncmentes és szépen gondozott! A nadrág és a póló ne legyen se túl szűk, se túl bő, és ügyeljünk arra is, hogy a felsőt tűrjük be a nadrágba.

3. Cipő

Zárt orrú cipő való nyári állásinterjúra (is). Semmiképp se tornacipő legyen. Az elegáns nadrágokhoz illő vagy a hajóorrú lábbeli viszont jó megoldás. A sapkát hagyjuk otthon!

Nők esetén

Fiatal nők számára szintén megvannak az elvárások. Egy szép ruha, khaki színű vagy elegáns, visszafogott stílusú, elegáns nadrág és blúz – ezek az alap darabok.

1. A szoknya

A szoknya jó megoldás meleg időben állásinterjú öltözetként, de ne érjen a térd fölé! Természetesen a ruhán a lyukak, ráncok, helytelen megigazítás rossz fényt vet ránk: ügyeljünk ezekre! Ne válasszunk olyan felsőt vagy blúzt, amely túl szűk, spagetti pántos, ami alól kilátszik a melltartó vagy túl mély a dekoltázsa. Egyes munkáltatók engedélyezik a rövid nadrágok viselését, főleg ha ezek khaki színűek vagy élére vasaltak. Viseljünk rövidnadrágot, szoknyát, amennyiben tudjuk, hogy alkalmazónk ezt nem bánja.

2. Kiegészítők

Ne vigyünk semmit túlzásba! A parfüm, a smink mennyisége, csakúgy, mint az ékszereké, legyen visszafogott. Ez nyári állásinterjú esetén jól is jön, mivel nem kell a festék elkenődése miatt különösebben aggódunk…

3. Cipő

Zárt orrú cipő hölgyek esetében is elvárt, és az nem sportcipő! A magas sarok jó választás, ha nem túlságosan magas.

Bizonyos dolgokra szükségünk lesz az állásinterjún – a helyes öltözéken túl. Az önéletrajzot érdemes kinyomtatva is magunkkal vinnünk. Ha kaptunk az interjú előtt bárminemű tájékoztatót, ezt is vigyük. Fontos tudnunk felsorolni, hol dolgoztunk, mit csináltunk korábban – ha volt előző munkahelyünk.

Referenciákat is vigyünk magunkkal, ajánlásokat azoktól, akik minket erre a munkakörre megfelelőnek tartanának. A tollat és a jegyzettömböt, jegyzetfüzetet szintén ne hagyjuk otthon. Így bármi feljegyzendő dolog akad, lesz mire írnunk. A részletekre is emlékezni fogunk. Kérjük el annak az embernek a névjegyét, vagy jegyezzük fel nevét, elérhetőségét, akivel beszéltünk.

Nyári állásinterjún bizony gondot okozhat az izzadás, akkor is, ha mindent megtettünk annak érdekében, hogy elkerüljük. Amit még tehetünk, anélkül, hogy elrontanánk az összhatást: viseljünk világos színt – a világos színek kevésbé vonzzák a hőt, mint a sötétek. Az állásinterjú ruha legyen pamutból vagy lenvászonból – kellemesebb a testnek. A hosszú hajat is lehet elegáns lófarokba vagy kontyba kötni, még előnyösebben is mutathat…

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.