Nő a lelkibeteg gyerekek száma

Súlyosbodott a gyerekek állapota, egyre több a lelkibeteg, egyre durvább és szélsőségesebb mentális zavarokkal küzdenek – mondta a egy iskolapszichológus. A szakember arról is beszélt, hogy az általános iskolákban már egyre több pszichiátriai kezelést igénylő megbetegedéssel találkoznak.

Minden harmadik gyerek lelkibeteg

A világon és Magyarországon is minden harmadik gyereknek van olyan fokú pszichológiai vagy pszichiátriai betegsége 18 éves koráig legalább egyszer, ami kezelést igényel – mondta dr. Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztályának vezetője. A kórházban évente körülbelül hatezer gyereket kezelnek, a legfiatalabb beteg 3 éves.

A társadalom állapota tükröződik a gyerekeken

A gyerekek mentális zavarainak hátterében organikus vagy szerzett okok állnak. Organikus eredet esetén genetikai, várandósság és születés körüli események a meghatározóak. A szerzetteknél a környezet óriási hatással bír. Éppen ezért nagyon fontos a meleg érzelmi légkör és a családi kapcsolatok kiegyensúlyozottsága.

Az iskolapszichológus szerint a gyerekeken tükröződik a társadalom állapota is. A probléma ott van, hogy a legjobb szándék ellenére a szülőknek sokszor se idejük, se energiájuk nincs foglalkozni a gyerekkel.

Viselkedési és figyelemzavar az ovisoknál

Az óvodásoknál a viselkedési és figyelemzavar a legkiugróbb mentális betegség. Számukra a csoportos és az egyéni helyzetek kezelése is nehéz, figyelmüket képtelenek koncentrálni, esetlegesen hirtelen reakciókat adnak és ebből adódnak konfliktusaik.

“A szorongó gyereknél a tünetek sokfélék: lehet a gyermek visszahúzódó, például az óvónő kérdésére is alig válaszol, de lehet a csoport legverekedősebb tagja is. A figyelemzavaros gyerekek esetében a szülő és pedagógus felelőssége, hogy ne legyen a csemetéből bűnbak, fekete bárány” – nyilatkozta  Bodó Katalin óvodapszichológus.

Szélsőséges zavarok az általános iskolásoknál

Tízéves kor alatt a leggyakoribb betegségek a magatartási zavar, a hiperaktivitás és a figyelemzavar. Gyakoriak a családok szétesése miatt érzelmi zavarok, a szorongás és az ezekhez kapcsolódó szuicid késztetések, ami már akár óvodásoknál is jelentkezhet – ezt már a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezetője mondta.

gyerekek

Csöndör Bernadett iskolapszichológus szerint a gyerekek állapota súlyosbodott: „Mi vagyunk az első állomás, ahova befutnak a zavarokkal küzdő gyerekek, de ezek a zavarok egyre durvábbak és szélsőségesek. Egyre több pszichiátriai kezelést igénylő megbetegedéssel találkozunk” – nyilatkozta.

Öngyilkossági kísérlet – évente száz gyereket kezelnek a Heim Pálban

Tavaly ősszel 14 gyerek tanúsított öngyilkossági szándékot abban a budapesti kerületben, ahol Csöndör Bernadett dolgozik. Volt, aki az ablakpárkányra állt ki, és le akarta vetni magát. Ezt a 14 esetet mindössze egy fél év alatt jegyezték. „Néhány éve az intézetben élő gyerekekre volt jellemző, hogy vagdalgatták vagy karcolgatták magukat, ma már nem lepődünk meg akkor sem, ha egy átlagos általános iskolás gyerek teszi ezt. De van olyan gyerek, aki az egyik szülő antidepresszánsait szedi be” – mondta a szakember.

Évente körülbelül száz gyereket kezelnek a Heim Pál kórház pszichiátriai osztályán öngyilkossági kísérlet miatt. A háttérben többnyire valamilyen családi vagy kortárs közösségi krízis, konfliktushelyzet áll, amire ezt a megoldást választja a fiatal. Azok a gyerekek, akiket folyamatosan piszkálnak kortársaik és nem kapnak védelmet az iskolában a pedagógustól vagy otthon családjuktól, sokszor önsértő gondolatokat kezdenek el táplálni, aminek a kicsúcsosodása az öngyilkossági kísérlet lehet – magyarázta Sófi Gyula.

Nincs felkészülve az ellátórendszer

Az iskolapszichológusok a „problémásabb” gyerekeket továbbküldik a Pedagógiai Szakszolgálathoz, de a probléma Csöndör Bernadett szerint az, hogy a szakszolgálat a tanulási zavarokkal küzdő fiatalokkal ugyan nagy hatékonysággal tud foglalkozni, de az ellátórendszer nincs felkészülve az egyre gyakoribb, szélsőséges pszichiátriai kezelést igénylő esetekre. „Klinikai szakpszichológusokra, gyermek ideggondozóra lenne szükség, nem a pedagógiai ellátás keretében kellene kezelni a gyerekeket, de jobb híján ez történik. A kórházak telítettek, csak a legsúlyosabb eseteket tudják ellátni” – tette hozzá.

Van család, ahol a szülő adja a drogot a gyereknek

A kábítószer-használó vagy drogfüggő fiatalok száma is megugrott. „Tízéves kor alatti kábítószer-használót is kezeltünk már. Vannak családok, ahol maguk a szülők adják a gyereknek a drogot” – mondta el tapasztalatait Sófi Gyula.

iskolás

Az iskolapszichológus is kitért rá, hogy a drog egyre nagyobb probléma már általános iskolában is. „Volt olyan 4. osztályos kislány, aki nemrégiben arról mesélt, hogy a fürdőszobában megtalálta egyik szülője drogját, és bevette. Több felsősről is tudjuk, hogy kábítószert használ” – mesélte a szakember.

Nem tűr halasztást a probléma megoldása

Nagyobb figyelmet kellene fordítani a gyerekek ellátására, mert jár nekik a boldog gyerekkor. „Ha nem szorongja szét a napjait, más lesz felnőttként az élete” – emelte ki a pszichológus.

Sófi Gyula szerint jelenleg a legnagyobb probléma, hogy a gyermekek addiktológiai ellátásának nincs meg az intézményesített háttere. Bár egyre több a drogproblémás gyerek, nincs olyan ellátóhely, ahova az addiktológiai problémával küzdőket fel tudnák venni, el tudnák látni. „Már egészen fiataloknál is találkozunk olyan halálesetekkel, amit drogtúladagolás okoz. Ezt meg kell akadályozni. Ennek a problémának a megoldása nem tűr halasztást, lépni kell” – emelte ki a szakember.

Forrás: Hirado