Nem mindegy, hogyan használjuk a klímát a gyermekünk mellett

A forró nyári napok és hőhullámok közeledtével egyre több a szülői kérdés és az interneten félinformációk, téveszmék is terjednek, ezért a Magyar Védőnők Egyesületének szakmai támogatásával klímahasználati ajánlást adott ki a Columbus Klíma Cégcsoport.

A Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége képviseletében, Omanné Földi Melinda elmondta, hogy míg a klímahasználat kellemes környezetet eredményezhet a gyerekek és szülők számára a nagy hőségben, érdemes néhány szabályt betartani annak érdekében, hogy mindenki egészséges maradjon. Az ajánlás Váradi György lakossági klímaszakértő, a Columbus Klíma Cégcsoport vezetője szerint hiánypótló és jó alapot ad a szülőknek.

Az ajánlás alapján a szülőknek a klíma biztonságos üzemeltetésére a gyerekek környezetében ugyanúgy kell ügyelni, mint az összes többi potenciálisan veszélyt jelentő eszközre. A csecsemőkre és a kisdedekre, kisgyermekekre (1-6 éves kor között) kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hiszen ők még nem képesek érzéseiket pontosan megfogalmazni, és a szervezet ilyenkor a legkiszolgáltatottabb a külső tényezőknek.

Fotó: 123rf.com

A gyermekek környezetében kifejezetten fontos a klímák megfelelő karbantartása és tisztítása, hiszen így biztosított a lehető legjobb minőségű levegő. A nem kellően karbantartott klíma komoly megbetegedéseket is kiválthat, például szisztémás gombafertőzéseket és legionellosist.

Váradi György elmondása szerint szinte az összes modern lakossági faliklíma a belső levegőt keringetti, de ha megfelelően van karbantartva a berendezés és szakértő segítségével minden szezon előtt kitisztítjuk azt, akkor a megfertőződés esélye majdnem nullával válik egyenlővé.

„Ha megfelelő minőségű a klímában a szűrő, akkor használat közben a levegő egyre tisztább lesz a szobában, hiszen újra és újra áthalad a filteren, ami kivonja a port és semlegesíti a kórokozókat is” – magyarázza.

A szakemberek szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy közvetlenül sose érje a gyermeket a készülékből kiáramló hűvös levegő és klíma használata mellett sem szabad megfeledkezni a rendszeres, gyakori szellőztetésről, hiszen idővel túl sok szén-dioxid keletkezhet a szobán belül, a levegő állottá válhat.

A szoba és a külső hőmérséklet közötti javasolt különbség 6-8 fok és kánikula idején a sétából való hazatéréskor fontos különösen figyelni a hűtött szobába való visszatérésre, mivel a nagy hőmérsékletkülönbség miatt előfordulhat, hogy meghűl a gyermek.

Fotó: 123rf.com

Omanné Földi Melinda elmondta, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a szülőknek a gyermekek folyadékellátására, még idősebb korban is.

„A gyermekek megfelelő folyadékellátásra a nyári időszakban fokozottabban kell figyelnünk, emellett fontos tudni, hogy a klíma használata szárítja a szobában lévő levegőt. Ez a hőérzetet javítja, de fontos figyelni, hogy a páratartalom ne legyen túl alacsony, mert az elősegíti a kiszáradást!” – fogalmaz Omannné. – “Amennyiben kellő körültekintéssel használjuk a klímát, a nyári melegben biztosítani tudjuk a megfelelő közérzetet. A kellemes hőmérsékletű szoba javítja a gyermekek alvásminőségét és produktivitását, de ajánlott mindig kikérni védőnőnk, gyermekorvosunk véleményét is” – tette hozzá.

Az általános ajánlások szerint érdemes a csecsemők tarkóját ellenőrizni: ha izzadt, vagy túl hűvös az öltözék alatti bőrfelület, akkor biztosan nem megfelelő a hőmérséklet számára és változtatnunk kell a rétegek számán, vagy a hőmérsékleten.

„Szakértőink azt ajánlják a fiatal szülők számára, hogy minden esetben kérjék ki orvosuk, védőnőjük véleményét a helyes eljárásról, hiszen a megfelelő hőmérséklet mindig gyermektől függ, pont, mint a felnőtteknél: van, aki jól érzi magát 19-20 fokban, ez a hőmérséklet viszont sokaknak túl alacsony” – fogalmazott Váradi György.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.