Nem megy a munka? Üsd ki a koncentráció gyilkosokat! 2. rész

Annak, aki ADHD-vel él vagy könnyen elvonja valami a figyelmét, a mai világ egy rémes csapda: tele van koncentráció gyilkosokkal. Lehet-e őket kordában tartani, és mi a legjobb módszer rá?

Igazán könnyű dolga van annak manapság, aki unatkozik a munkahelyén vagy szeretné kikapcsolni magát időnként a hajtásból. A social média és a kommunikáció elterjedt formái képesek rá, hogy összekössenek az ismerőseinkkel, ugyanakkor nem is hinnénk, mennyire rontják a teljesítményt munka közben.

Természetesen a munkával kapcsolatos hívásokra, e-mailekre is igaz ugyanez. Vannak azonban további problémák is, melyek koncentráció gyilkosnak számítanak.

Mik ezek, és hogyan kezeljük őket?

1.Túl sok stressz, túl sok feladat: ha túlságosan elhalmoznak a tennivalók, nehéz koncentrálni az egyes feladatokra. Ráadásul a stressz szinte „ráül a szervezetünkre”, érezhető kárt okozva. Feszülő vállak, fejfájás, heves szívdobogás az eredménye. Tanuljuk meg kezelni a stresszt. Meditációval, légzés technikákkal, jógázással. Egy tanulmány rámutatott, azok az emberek, akik részt vettek egy 8 hetes meditációs kurzuson, javítani tudták koncentrálási képességüket munka közben. Lazítani tudni kell, különben teljesítményünk nemhogy jobb, hanem csak rosszabb lesz…Olyan ez, akár egy „újraindítás”!

2.Fáradtság: bizony, a fáradt agy nem képes a megfelelő koncentrációra. A kevés alvás a rövid távú memóriát is befolyásolja, nehezíti a kommunikációt, a tervezést. Tegyük az alvást kulcsfontosságúvá! 7-9 óra pihenésre mindenkinek szüksége van. Figyeljük meg azt is, mikor vagyunk a legéberebbek a nap folyamán és ütemezzük a legfontosabb feladatokat ezekre az időpontokra.

Tired sleepy woman yawning, working at office desk and holding a cup of coffee, overwork and sleep deprivation concept

3.Éhség: üzemanyag nélkül nem működik jól az agy. Sokan mennek anélkül munkába, hogy bármit is ettek volna ébredés után. Ne hagyjuk ki a reggelit, még ha eddig így is tettünk! Egy kutatás szerint a figyelem és a rövid távú memória is csorbul, ha reggeli nélkül vágunk bele a napba! Azt is érdemes megválogatni, mit eszünk. Fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket reggelire (sajt, dió), az egyszerű szénhidrátokat (édességek, tészta) pedig hagyjuk ki. Válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket!

4. Depresszió: nos, csoda lenne, ha a depresszióval küzdő személy maximálisan tudna koncentrálni feladatára! Ám ez fordítva is igaz. Ha valaki nem is tudja magáról, hogy depressziós, a koncentráció hiánya jelezheti ezt számára. A koncentrációhiány mellett vannak egyéb jelei is: reménytelenség-, üresség érzés, közömbösség – ezek bizony depresszióra utalnak. Nincs mese, a problémát kezelni kell. Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy depresszióról van szó, forduljunk orvoshoz. Nem kell megijedni. Sok esetben már a beszélgetéses terápia is segít.

5.Gyógyszerek: sajnos egyes készítmények hatással vannak a koncentrációra, melyeket a depresszió ellen javasol a szakember. Ez azonban igaz más gyógyszerekre is. Kérjük meg orvosunkat, hogy ellenőrizze, nincs-e rossz hatással a koncentrációra a gyógyszer, amelyet szedünk. Van rá lehetőség, hogy másként állítsák be az adagolást, vagy másik készítményt írjanak fel.

Fotó: 123rf.com

6.ADHD: a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar nemcsak a gyermekek problémája. Az ezzel küzdő gyerekek több mint fele felnőttként is tapasztalja a tüneteket. Klasszikus jelei a rövidtávú odafigyelési képesség, valamint, hogy az illető nehezen tud fókuszálni egy feladatra.

Amennyiben koncentrációs problémákat észlelünk, és tudjuk, hogy gyermekként voltak gondjaink a figyelemmel, konzultáljunk orvosunkkal az ADHD fennállásának lehetőségéről.

Vannak hatékony módszerek a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar kezelésére, beleértve a viselkedésterápiát és bizonyos gyógyszereket is.

Forrs: Napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.