Napozz hajnalban!

Az Észak-Karolina Egyetem kutatói szerint nem mindegy, mikor ér valakit UV sugárzás, a kora reggeli és a késő délutáni sugarak ugyanis más módon befolyásolják a bőrrák kialakulását.

Egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a reggeli UV sugárzás ötszáz százalékkal növelte a bőrrák kialakulásának kockázatát a hasonló mennyiségű délutáni sugázáshoz képest. Mivel azonban az egerek és emberek cirkadán órája éppen ellentétesen működik, a kísérletekből az következik, hogy az ember pont akkor a legvédettebb a káros surgaraktól, amikor az egér a legkevésbé az, vagyis számunkra a kora reggeli órákban a legbiztonságosabb a napon tartózkodás.

Aziz Sancar, a tanulmány szerzője már korábbi vizsgálatokból kimutatta, hogy az XPA nevű protein mennyisége, amely az UV sugarak által okozott DNS károsodások helyreállításáért felelős, a nap folyamán hol növekszik, hol csökken. A Proceedings of the National Academy of Sciences című online szaklapban megjelentetett tanulmányban munkatársaival együtt arra voltak kiváncsiak, vajon ennek a DNS-helyreállító molekulának a ciklikus természete befolyással van-e a bőrrák megjelenésére.

73451

Ehhez két csoport egeret tettek ki az UV sugárzás hatásának, az egyiket reggel négykor, a másikat délután négykor. Azokban az egerekben, amelyek akkor kapták a sugárfertőzést, amikor a protein szintje a minimumon volt, sokkal gyorsabban fejlődött ki a tumor, mint azokban, amelyeket akkor értek a sugarak, amikor ez a szint a maximumot mutatta.

Sancar, valamint Sarah Graham Kenan, az egyetem biokémia és biofizika professzora szerint az emberekben reggel van a legmagasabb arányban jelen a DNS-helyreállító protein, ezért ilyenkor vannak legkevésbé kitéve az UV sugarak rákkeltő hatásának. A további bizonyítékok érdekében azt tevezik, hogy a vizsgálatokat hamarosan embereken is elvégzik.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.