Nagy agyú menedzserek!

A menedzseri feladatok munkahelyi ellátása szerkezeti változásokat eredményez az agyban, amelyek idősebb korban megóvhatják a tanulási központot és a memóriát.

Az Új Dél-Wales Egyetem (UNSW) kutatóinak elsőként sikerült közvetlen kapcsolatot kimutatni a menedzseri munkatapasztalat és a hippocampus – a tanulásért és emlékezetért felelős agyi terület – nagysága és működési hatékonysága között idősebb korban.

A vizsgálati eredmények segíthetnek megérteni miként segíthet a fokozott mentális aktivitás az agy egészségének megőrzésében és az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór. A kutatás részletes eredményeit az Agyi Tudományok szimpóziumán, Brain Plasticity – The Adaptable Brain címen ismertették a tudósok.

A szimpózium elsősorban az agy saját öngyógyító és regeneratív funkcióit vizsgáló kutatásokra koncentrál, melyek célja, hogy az agy csodálatos alkalmazkodó képességét demonstrálják.

04th7i5x3

"Egyértelmű kapcsolatot találtunk a hippocampus nagysága, és az adott vezető alatt dolgozó alkalmazottak száma között. – nyilatkozta Dr. Michael Valenzuela, az UNSW Pszichiátriai Intézetének Regeneratív Idegi Tudományok osztályának vezetője – Ez valószínűleg a menedzseri feladatokkal járó fokozott mentális igénybevétellel hozható összefüggésbe. Ez a feladatkör ugyanis jó problémamegoldó képességet, kiváló rövid távú memóriát és magas fokú érzelmi intelligenciát igényel. Ezek idővel szerkezeti változásokat hoznak létre az agyban."

A kutatók a 75 és 92 év közöttiek körében végzett MRI vizsgálatokat megfigyelve rájöttek, hogy a menedzseri munkakört ellátók hippocampusa jóval nagyobb volt, mint azoké, akik sosem végeztek ilyen jellegű feladatokat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.