Mossunk hajat! De milyen gyakran?

Árthat a hajnak a túlzott tisztaság. Az ápolatlan haj egyben a megjelenésünkre is rossz fényt vet, mégsem szabad túlzásba vinni a hajmosást.

Fénytelen? Zsírosodik? Folyton törik? Nem csak az a fontos, milyen samponnal mosunk hajat, az is számít, milyen gyakran tartjuk fejünket a zuhany alá.

A kérdés körbejárásához természetesen figyelembe kell venni, hogy a hajszálak szerkezete egyénenként eltérő, azonban a túlzásba vitt hajápolás egyaránt ártalmas valamennyi típus esetében. Tehát tegyük le a samponos flakont, és havonta csak néhány alkalommal vegyük ismét a kezünkbe.

Tilos naponta hajat mosni

A hajat beborító védőrétegek a hajszálak sérülékenységét csökkentik. A baj az, hogy a legtöbben folyamatosan vegyszerekkel borítjuk be a fejünket, kezdve a hajkondicionálókkal, dauerral, és festéssel.

Mindezt tetézzük az állandó jellegű mosással, szárítással, göndörítéssel, vagy egyenesítéssel. Ne csodálkozzunk tehát, ha a hajuk egyre elhanyagoltabbnak tűnik, hiába töltünk a fürdőben több órát naponta.

Korral jár

A serdülőkor és a hormonális változások idézik elő a haj gyakoribb zsírosodását. Ennek hatására a heti három hajmosás alapvetővé válik a higiénikus megjelenéshez.

Azonban, az évek múlásával és a szervezetben bekövetkezett változások hatására, ennek szükségessége megszűnik. A szokás viszont továbbra is diktál, így a rendszeres, akár napi szintű hajmosás általános jelenség, és egyben gyakori hiba.

hajmosas, zuhanyzás

Káros hatás

A samponozás, majd a forró levegővel való szárítás csökkenti a hajszálak nedvességtartalmát. Emellett a túl gyakori mosás meggátolja a természetes olajok visszaépülését. A folyamat szerencsére gyorsan megállítható, ha felhagyunk a napi, illetve hetente többszöri és szükségtelen samponos hajcihővel.

haj

Bár rendkívül furcsán hangzik, de ha így teszünk, a haj megerősödik, és a vártakkal ellentétben, egészséges, ápolt hatást kelt majd. Főként azoknak érdemes tesztelni a bizarrnak tűnő módszert, akiknek nagy problémát jelet a túl gyors zsírosodás. Vesztenivalójuk biztos nincs.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.