Mit? Miért? Mennyit? Mikor? Miként? – A magyarok gyógyszerszedési szokásairól szólt az idei grandEXPO

A 2019-es grandEXPO fókuszában ezúttal is az egészségkultúra-fejlesztés áll – különös tekintettel az adherenciára, azaz a terápia hűségre. Ezt helyezte a középpontba az esemény keretében április 26-án délelőtt megrendezett szakmai kerekasztal-beszélgetés is, ahol jeles szakmabeliek vitatták meg a beteg-együttműködés, valamint a terápiás hűség fejlesztésének aktuális kérdéseit, lehetőségeit.

A Hungaropharma gondozásában immár negyedik alkalommal rendezik meg az ország vezető gyógyszerészeti szakkiállítását, a grandEXPO-t. A rendezvényre csaknem 790 közforgalmú és intézeti gyógyszertárból 1260 gyógyszerész regisztrált. Jelen lesznek a vezető gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz, valamint  étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók vezető munkatársai is. A gyógyszerszakmai előadások mellett teret kapnak a kommunikációt, beteg-gyógyszerész kapcsolatot erősítő, valamint a vállalkozásokat fejlesztő előadások, tréningek is.

A kétnapos grandEXPO középpontjában az a szakmapolitikai kerekasztal-beszélgetés áll, melyen a „Gyógyszereim 5xM adherencia program” tapasztalatait és tanulságait osztották meg egymással a résztvevők*. A program, a Hungaropharma és együttműködő partnerei (Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Semmelweis Egyetem) által 2017-ben elindított Mérföldkő sorozat része, amelyet azzal a céllal indított el a vállalat, hogy olyan, a hétköznapokban jól használható, hatékony eszközt adjon a gyógyszerészek és a gyógyszertárba betérők kezébe, amely erősíti a beteg-gyógyszerész együttműködést, s támogatja a terápia sikere érdekében a beteg-együttműködést.

A 2018 ősze és 2019 tavasza között futó pilot program a beteg–a gyógyszerészet és gyógyszerész-tudomány–gyógyszertárak háromszögben vizsgálta a terápiás hűség hazai helyzetét, egy betegtájékoztató kiadvány és egy felmérés segítségével. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezzék a magyarok gyógyszerszedési szokásait és igazolják egy tájékoztató kiadvány szükségességét a helyes gyógyszeralkalmazás szabályairól. A felmérés során országszerte szemléletes, saját fejlesztésű, anonim kérdőíveken kérdezték a pilot projektben résztvevő Alma, Gyöngy és független gyógyszertárak látogatóit.

A kutatás eredményei értékes tanulságokat mutatnak a hazai lakosság gyógyszerismerete és adherenciához való hozzáállása kapcsán. A megkérdezettek 60%-a nyilatkozott úgy, hogy több mint öt, vagy annál több gyógyszert szed egyidejűleg. Az eredmények szerint a kérdőív a kutatásban résztvevők több mint 90%-át segítette abban, hogy magabiztosabban tegye fel kérdéseit gyógyszerei kiváltásakor és megvásárlásakor a patikában. Emellett a válaszadók 90%-a mondta azt, hogy a kiadvány elolvasása óta nagyobb figyelmet szentel a gyógyszerei szedésével kapcsolatos tudnivalóknak. Fontos eredmény, hogy a kiadvány a megkérdezettek majd felét segítette abban, hogy célirányosan változtathasson eddigi, esetleg helytelen gyógyszerszedési szokásain.

„Ez a kutatás egy jelentős lépés a beteg-együttműködés és az egészségértés terén. A Hungaropharma elkötelezetten küzd a magyar lakosság egészségének megőrzéséért. Ennek eleme a gyógyszerek helyes szedésével kapcsolatos ismeretterjesztés is, hiszen – a várt hatás elmaradásán túl – a be nem szedett gyógyszerre vagy a rosszul beszedett gyógyszerre kifizetett támogatás a legnagyobb pazarlás” – mondta el Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

 

*A szakmai kerekasztal résztvevői: Dr. Feller Antal (a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója), Dr. Hankó Zoltán (a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke), Dr. Kovács Erzsébet (szakgyógyszerész), Dr. Kovács Gábor (az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa), Dr. Somogyi Orsolya (szakgyógyszerész, a program szakmai vezetője) Dr. Szökő Éva (a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke, a 21nő az egészségügyért alapítvány elnöke), Dr. Zelkó Romána (a SE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, a 21nő az egészségügyért alapítvány tagja).

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.