Mit jelent a fül csontosodása?

A halláscsökkenés kivizsgálása során olyan elváltozásokra is fény derülhet, melyek kezelése műtétet igényel. Ilyen a fül csontosodási zavara, vagyis az otoszklerózis is. Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogyan zajlik a kivizsgálása.

Az otoszklerózis tünetei

A középfülben található hallócsontocskák továbbítják a dobhártya rezgéseit. Nélkülözhetetlen szerepük van tehát az ép hallás folyamatában. Otoszklerózis esetén, a csontosodási zavar miatt a hallócsontocskák közül a kengyel elveszti mozgásképességét. Ilyenkor a hangok nem jutnak megfelelő intenzitással a belső fülbe, ezáltal ún. vezetéses halláscsökkenés jelentkezik – magyarázza dr. Kiss Sándor. Ez érintheti egyik, vagy akár mindkét fület is.

Súlyosabb esetben a csontosodási zavar kiterjed a belső fül egyéb területeire is, ilyenkor már idegi jellegű halláscsökkenésről beszélünk és megjelenhetnek egyéb tünetek is, mint a fülzúgás és szédülés.

Kit veszélyeztet?

Terhesség és pubertás alatt gyakoribb az otoszklerózis.

Foto:123rf.com

halláscsökkenést általában a zajártalommal kapcsoljuk össze, ám otoszklerózis esetében ez nem feltétlenül igaz. Habár a kialakulásának pontos okai nem ismertek, feltételezik, hogy hátterében hormonális okok állhatnak, mivel gyakrabban jelentkezik nőknél, főként a pubertás és várandósság időszakában. Megjelenésében szerepet játszanak örökletes tényezők, ezért akinél a családban előfordult korábban, mindenképp fontos figyelnie a tünetekre.

Infarktus a fülben: idiopátiás hallásvesztés

Mi történik a kivizsgálás során?

Az otoszklerózis fájdalommal nem jár, rendszerint a halláscsökkenés, fülzúgás vagy szédülés miatt fordulnak orvoshoz az érintettek. A diagnózist a beteg tünetei, a fül-orr-gégészeti kivizsgálás és az audiológiai vizsgálat eredményei alapján meg lehet állapítani. Az egyéb, halláscsökkenést okozó betegségek kizárására tympanometriás vizsgálatot is végeznek, ezzel a középfülben lévő levegőnyomást lehet mérni. Így lehet megbizonyosodni például arról is, hogy a halláscsökkenést nem a középfülben lévő folyadék – savós középfülgyulladás – okozza-e.

Ezért fontos a korai diagnózis

Az otoszklerózis magától nem szűnik meg, műtéttel kezelhető, ám csak addig, amíg a csontosodási zavar a belső fület nem érte el, vagyis az idegi jellegű halláscsökkenés nem alakult ki. Ezért nagyon lényeges, már az első tünetek jelentkezése kapcsán orvoshoz fordulni. A műtét során a csontosodási zavar miatt rögzült kengyelt eltávolítják és protézissel pótolják, így a hallás épsége visszanyerhető. Ha azonban már a belső fül is érintett, arra az esetre a kezelés ma még nem megoldott.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ