Mit érnek az anti-aging krémek, tényleg megelőzhető velük az öregedés?

A bőrnek megvannak az egyedi tulajdonságai, mindenkié máshogy néz ki, és viselkedik az őt érő külső és belső hatásokra. A bőr jellegzetes tulajdonságai alapján meghatározható annak típusa, így az is, hogy milyen vitaminokra, nyomelemekre és kozmetikumokra van szüksége, hogy megjelenése természetes és szép legyen.
A ráncok ellen érdemes felvenni a harcot, de nem szabad bedőlni a hangzatos reklámoknak – javasolja Dr. Széchenyi Kornél, orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője.

A bőr ráncosodását nem csak a genetika és az életkor, hanem a szokásaink is befolyásolják, nagyjából 20%-ban a genetikai adottságoktól és 80%-ban az életmódunktól és a mindennapi bőrápolásunktól függ, hogy mikor kezd el veszíteni rugalmasságából, mikor jelennek meg az első ráncok.

arckrém

„Ha meg szeretnénk határozni, hogy ráncos bőrtípusba tartozik-e valaki, tisztában kell lennünk a genetikai faktorokkal és az illető életmódjával, azaz tudni kell, hogy dohányzik-e, milyen az étkezési szokásai, használ-e retinoidokat, mennyire van kitéve légszennyezettségnek. Úgy tűnik, hogy az életmódbeli szokások nagyobb jelentőséggel bírnak a bőr ráncosodásában, mint a genetikai tényezők. Ennek megfelelően bár helyes életmóddal jelentősen csökkenthető a ráncosodás mértéke, de önmagában ez nem feltétlenül elegendő” – mondja Dr. Széchenyi Kornél.

Ma már számos olyan készítmény van forgalomban, melyek a ráncosodás megszüntetését vagy megelőzését célozzák meg, ugyanakkor ezek a készítmények a valóságban nem képesek olyan mélyre hatolni a bőrben, amelyek a ráncok kialakulása helyén hatnának.

„Az oly gyakran ’Jobb, mint a Botox’ szlogennel reklámozott krémek ebbe a kategóriába esnek, mivel azok a gyártó állításával szemben nem képesek elég mélyre penetrálni a bőrben. Mindössze két olyan termék van, amelyeket az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) is elismer, és valójában is képesek csökkenteni a ráncok számát, ezeket azonban csak orvosi receptre lehet kiváltani” – figyelmeztet a szakember.

Esztétikai és funkcionális szempontból sem mindegy, hogyan viseljük bőrünk gondját, arról nem beszélve, hogy milyen anyagi kiadásokkal jár a bőrápolás.

„A helytelenül kiválasztott kozmetikai készítmény azon kívül, hogy felesleges pénzkidobás, még árthat is bőrnek. A kozmetikumok tengerében széles skálán mozog a különböző hangzatos ígéretekkel csábító bőrápolók és krémek száma és ára egyaránt, ezért jó tisztában lenni azzal, hogy mire adjuk ki pénzünket. Ennek legjobb módja, ha felkeresünk egy szakembert, aki meg tudja állapítani bőrünk típusát, és tanácsod ad arra, hogy milyen kozmetikumot válasszunk, hogy bőrünk sokáig szép és egészséges legyen” – mondja az orvos-esztétikai specialista.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.