Mit árul el hajunk az egészségünkről?

Vagy inkább az egészség hiányáról? Egy egészséges hajat nem nehéz felismerni: fényesen csillog, dús hatású, nincs rajta látható sérülés. De mi az oka annak, ha a mi hajunk nem ilyen?

Sajnos, az egészséges haj nem mindenkinek adatik meg – de tenni lehet érte, hogy egészségesebb legyen! Egyes esetekben a haj állapota, kinézete egészségügyi problémák előrejelzője lehet – kivéve, ha nem arról árulkodik, hogy túlságosan sokat gyötörjük a hajszárítóval! Lássuk, milyen problémák adódhatnak – mit árul el a haj állapota egészségünkről?

1. Megőszül egy éjszaka alatt

Hallhattunk már olyan esetekről, amikor egy traumatikus esemény hatására valaki egyik napról a másikra őszülni kezd. Ha a hajjal ez történik, annak oka, hogy a melanin termelés a hajgyökerekben lecsökken. Nincs olyan biológiai esemény, amely képes rá, hogy egy szempillantás alatt „kivonja” a pigmentet a hajszálakból. De persze egy fizikai, lelki megrázkódtatás hatására történhetnek változások a hajban. Egy betegség vagy a fokozott stressz okozhatja, hogy az eddig aktívan növő haj nyugalmi fázisba kerüljön és később a „nyugalmi területen” található hajszálak ki is hulljanak. Tehát, ha a fekete hajszálak kiesnek és az őszek megmaradnak, a haj hirtelen megőszültnek fog tűnni.

ősz haj

Foto:pixabay.com

2. Őszülés

Az ősz haj érdekes dolog. Egyes emberek már huszonévesen is találnak hajszálaik között őszeket, míg mások akár 40 évesen is szép, természetes hajszínnel büszkélkedhetnek. Ennek oka független attól, hogy mennyire egészséges vagy nem egészséges valaki. Az ősz hajat többnyire a szülőknek, vagyis a génjeinknek köszönhetjük – ha a szüleink korán őszültek, valószínű, hogy mi is korán megőszülünk. A hajunk nem veszíti el pigmentjét, de ahogy idősödünk, csökken a hajgyökerekben a melanin termelődése. Tehát amikor egy-egy új hajszál kinő, kevesebb pigmentet tartalmaz majd, vagy talán semennyit. Ez a változás egyébként a kaukázusi embereknél a leggyorsabb.

Foto:123rf.com

3. Súlyos hajhullás

Az egészséges haj is hullik, minden nap. Ha hajszálakat találunk a zuhanyzóban minden reggel, az még nem ad okot az aggodalomra. A 100 hajszál naponta normális hajhullásnak számít. Fejünkön nagyjából 100 ezer szőrtüsző található, tehát 100 hajszál elvesztése gyakorlatilag észrevehetetlen, nem változtatja meg a külsőnket. Ez a 100 ezer hajtüsző más-más növekedési fázisban tart, új tüszők tucatja várja, hogy a kihulló hajszál helyébe léphessen. Tehát, amíg a hajhullás nem észrevehető – például foltok jelentkeznek a fejen -, annak mértéke normálisnak tekinthető.

Foto:123rf.com

4. Látható hajritkulás

Amennyiben vas- vagy fehérjehiányunk van – amely gyakori, ha kevés kalóriát viszünk be szervezetünkbe -, előfordul, hogy látványos hajritkulásra leszünk figyelmesek. Az alultápláltság arra készteti a szervezetet, hogy a fehérjét tartalékolja (a fehérje a test valamennyi sejtjének építőeleme, beleértve a hajat is), vagyis, a hajnövekedést is leállítja. Ha pedig a haj vékonyodik, anélkül, hogy új hajszálak a régiek helyébe lépnének, annak látványos ritkulás az eredménye. Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés esetén is fokozott hajritkulás tapasztalható. Ha azonban a betegséget kordában tartják, a hajnövekedést is vissza lehet állítani.

Foto:pixabay.com

5. Kopaszodás

A haj elveszítése árulkodhat arról, hogy örököltük a kopaszodásra való hajlamot, de komolyabb egészségügyi problémát is jelezhet. Az örökletes kopaszság orvosi neve androgén alopecia, mely a férfiak legalább egyharmadát érinti. A hajvesztés – amely jellemzően a fejtetőn vagy a halántékon kezdődik – tartós. Az alopecia areata ugyanakkor egy olyan autoimmun betegség, amely sima kopasz foltokat és teljes kopaszságot is okozhat a fejen, de a test más részein is. A betegség igazi oka ma sem ismert – az orvosok genetikai háttérre gyanakodnak. Az alopecia ezen típusánál azonban a haj képes visszanőni.

Foto:123rf.com

6. Korpás haj

A korpásodás az egyik leginkább félreértett probléma. Az emberek gyakran azt hiszik: a  korpás haj annak a jele, hogy a fejbőr száraz, ezért több nedvességre van szüksége. Ám annak ellenére, hogy egyes embereknek valóban túl száraz a fejbőre, a korpának nincs köze a száraz bőrhöz. A korpásodás elnevezést használják a seborrhoeás dermatitis-re is, amely egy gyulladásos állapot – bőrpírt, hámlást okot a fejen és más területeken, mely faggyúmirigyben gazdag. Egyes bőrbetegségek – így az ekcéma és a pszoriázis – szintén okozhatnak korpásodást. A fejbőr vörösessé válik, viszket és korpásodik. A legjobb módszer ellene, ha az ember rátalál a neki megfelelő gyógyszeres (nem feltétlenül hidratáló) samponra vagy más módon kezelteti a fejbőrét.

7. Fakó, száraz, törékeny, töredezett haj

Jelentős károkat okozhatunk hajunknak a festékekkel, de azzal is, ha minden áldott reggel szárítgatjuk tincseinket. Mintha csak túl sokat lettünk volna napon, ez a rongálás a haj kutikula (a haj külső, pikkelyes rétege) pusztulását eredményezi és nyitva hagyja a haj szerkezetét, így könnyebben rongálódik. Szoros hajgumival összeszorítani, mindig lófarokba rakni a hajat – ez sem tesz jót neki, fokozott stressznek tesszük ki, könnyebben törik majd és ki is ritkulhat.

Jó tudni, hogy az egészségtelen haj sokszor az egészségtelen étrend eredménye. Elegendő fehérje nélkül a hajtincsek nem lesznek elég erősek és rugalmasak. Az esszenciális zsírsavak ugyancsak szerepet játszanak abban, hogy egészséges hajunk legyen: erős és ragyogó. A halolaj, a lazac, az olajos magvak fogyasztása ajánlott! Amit eszünk, az befolyásolja a növésben levő hajszálakat is.

A javulás így is csak hónapokkal az után fog igazán megmutatkozni, hogy egészségesebbre változtattuk étrendünket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.