Minden, amit a sötét foltokról tudni kell

A sötét foltok általában ártalmatlanok. Ha zavarják Önt, szerencsére világosítani, vagy akár eltávolítani is lehet őket.

A foltok színe a világosbarnától a sötétbarnáig vagy feketéig terjedhet. A foltok laposak és általában ovális alakúak. A sötét foltok bárhol kialakulhatnak. De a legnagyobb valószínűséggel azokon a testrészeken jelennek meg, amelyek a legtöbb napsugárzásnak voltak kitéve. Ezek közé tartoznak:

 • Arc
 • Kézfejek
 • Vállak
 • Karok
 • Hát

Bár sokszor a foltok kicsik, több folt is csoportosulhat, ezért nagyobb sötét bőrfelületeket alkothat.

Íg tudjuk megelőzni májfoltokat

Okok


A sötét foltok a melanin, a bőrpigment túltermelésének vagy felhalmozódásának az eredményei, amelyek a bőrt sötétebbé teszik. Szabad gyökök okozta károsodás következményei is lehetnek.

UV-fénynek való kitettség


A nap és a szolárium a sötét foltok megjelenésének legjelentősebb oka. A hiperpigmentáció gyakran középkorúaknál jelenik meg. Ekkor kezdenek a bőrön megjelenni a napozás következményei. Különösen azoknál jellemzőek, akik korábban nem használtak naptejet vagy egyéb fényvédő krémeket.

Leginkább azok a világos hajú vagy világos bőrű emberek veszélyeztetettek, akik sokszor leégtek  a napon. Azonban más dolgok is vezethetnek sötét foltokhoz. Ezek az egyéb okok önmagukban vagy az UV-expozícióval együttesen is felléphetnek:

Bőrbetegségek


Számos különböző bőrbetegség és betegség is okozhat sötét foltokat. (Ezek nem azonosak az életkorral összefüggő sötét foltokkal)  Ide tartoznak a következők:

Gyulladás utáni hiperpigmentáció: A bőr elszíneződése horzsolást, kiütést vagy pattanást követően.
Melaszma: Más néven terhességi maszk vagy chloasma.
Linea nigra: Sötét, függőleges vonal, amely a terhesség alatt a has közepén hosszanti irányban jelenik meg.
Riehl-féle melanózis: A kontakt dermatitis egy formája, amelyet feltehetően a napozás okoz.
Civatte Poikiloderma: Jóindulatú (nem rákos) betegség, amely a nyak egyes részeit vörösesbarna színűvé teszi.
Erythromelanosis follicularis: Az arc és a nyak vörösesbarna pigmentációja.

Pigmentfoltok: a szoláriumozás és a dohányzás is a kiváltó okok között


Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek azért okozhatnak sötét foltokat, mert érzékenyebbé teszik a bőrt a napozásra (más néven fényérzékenység). Ezek közé tartoznak:

 • Az ösztrogének, mint például a Vagifem, a Climara és az Estrace.
 • Tetraciklinek, széles spektrumú antibiotikumok, mint például a doxiciklin, demeclocyclin és  minociklin.
 • A szabálytalan szívverés kezelésére használt amiodaron
 • Fenitoin görcsoldó szer
 • Fenotiazinok, amelyeket mentális és érzelmi rendellenességek kezelésére használnak
 • Fertőzések kezelésére használt szulfonamidok

Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?


Egyéb okok
A sötét foltok ezeknél a betegségeknél is előfordulhatnak:

 • Terhesség
 • Májbetegség
 • Addison-kór
 • Hemokromatózis (túlzott vastartalom)
 • Agyalapi mirigy daganatok

Kezelés
A sötét foltok nem fájnak, és ugyanolyan textúrájúak, mint a bőr többi része. Legtöbbször nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Nem kell tehát megszabadulni tőlük, bár sokan kozmetikai okokból ezt választják. A sötét foltok halványíthatók vagy teljesen eltávolíthatók vényköteles gyógyszerekkel, orvosi eljárásokkal és otthoni kezelésekkel.

Helyi kezelések
A vényköteles fehérítő krémek fokozatosan csökkentik a sötét foltok megjelenését. Ez általában több hónapot vesz igénybe. A vényköteles bőrvilágosító krémek hatóanyaga a hidrokinon. A melanin termelésének csökkentésével fejti ki hatását. Hosszú távú használata azonban bizonyos kockázatokkal jár, ezért csak rövid távon szabad használni.

Egyes kutatások szerint a hidrokinon nagyobb koncentrációban rákot okozhat. Ezért az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal a vényköteles termékekben a hidrokinon koncentrációját 3-4%-ra, a vény nélkül kapható termékekben pedig 2%-ra korlátozta.

Számos más vény nélkül kapható termék kezeli a sötét foltokat. Ezek csökkenthetik a foltok megjelenését, de nem szüntethetik meg azokat. Keressen olyan krémeket, amelyek retinoidokat, alfa-hidroxisavat, glikolsavat, dezoxikarbutint vagy kojinsavat tartalmaznak.

Bármelyik helyileg alkalmazott gyógyszerrel előfordulhatnak mellékhatások, például bőrpír, duzzanat és bőrirritáció. A bőrvilágosító termékek hámlasztó összetevőket tartalmaznak, amelyek a bőrt rendkívül érzékennyé teszik az UV sugárzásnak való kitettségre is. Ezért elengedhetetlen, hogy a kezelés alatt következetesen SPF fényvédővel ellátott fényvédőt viseljen.

Foto:123rf.com

Kozmetikai eljárások
Az egészségügyi szolgáltatók és a kozmetikusok orvosi eljárásokkal kezelhetik a test bármely részén megjelenő sötét foltokat. Ezeket gyakran helyi kezelésekkel együtt alkalmazzák:

Lézeres kezelés: Ez fókuszált fényenergiát használ a bőr rétegenkénti eltávolítására, ami kiégeti a sötét foltokat. A kockázatok közé tartozik a véraláfutás, duzzanat, bőrpír, feszülés, hegesedés, fertőzés és a bőr textúrájának megváltozása.
Kémiai hámlasztás: Ezek a termékek szalicilsavat és/vagy glikolsavat tartalmaznak, amelyek eltávolítják a bőr felső rétegét. Ez egészségesebb és egyenletesebb tónusú bőrt eredményezhet. A bőrirritáció azonban lehetséges kockázatot jelent.
Mikrodermabrázió: A mikrodermabráziónak két típusa létezik. Mindkettő fizikailag távolítja el a bőr felszínén lévő sejteket. A kristályos mikrodermabrázió esetében egy gép finom kristályokat permetez egy pálcán keresztül, amely a bőrhöz dörzsölődik és lekaparja a sejteket. A gyémánthegyű mikrodermabrázió esetében ehelyett a pálca csiszoló végét használják erre a célra. A bőr egy ideig rózsaszínű lehet utána, de ezek a technikák alacsony kockázatúnak számítanak.
Kriosebészet: A kriosebészet úgy halványítja az öregségi foltokat, hogy folyékony nitrogénoldattal lefagyasztja őket. Ennek hatására a sötét bőr leválik a testről. A kockázatok közé tartozik a kezelt területek tartós kifehéredése.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.