Milyen napvédőt válasszunk?

A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV-sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb?

A napvédő szerek hosszabb napon való tartózkodást tesznek lehetővé a bőr leégése nélkül. A manapság használatos napvédő termékeknek magas elvárásoknak kell megfelelniük.

A legfontosabbak:

  • Nagyfokú fényvédelmet kell biztosítaniuk
  • Víz-és izzadtságlepergetőnek kell lenniük
  • A bőrön jól kell tapadniuk
  • Fény-, levegő- és hőstabilitás kell, hogy jellemezze őket
  • Nem okozhatnak kellemetlen érzést a bőrön
  • A napvédő szerek legfontosabb adatai a következők:
  • Fényvédő faktorszám
  • UV-A védelem
  • Vízoldhatatlanság
  • Speciális termékek

Néhány napvédő készítmény antioxidánsokat tartalmaz, így például E- és C-vitamint vagy glycosylrutin nevű flavonoidot, ami a napallergia (polimorf fénydermatózis) ellen is hatásos. Egyes termékekben lévő fehérjék és enzimek segítik a bőr saját sugárzás hatására kialakult károsodásokat helyreállító rendszerének működését.

Vannak olyan készítmények, melyek magas zsírtartalmuk révén gondoskodnak a száraz bőr megfelelő víztartalmának pótlásról is. Sportolók számára a legalkalmasabbak a spray-k és gélek, amelyek nem tartalmaznak zsíros összetevőt. Kaphatók kifejezetten érzékeny bőrűek számára készült illat-, tartósító- és színanyagokat nem tartalmazó napvédőszerek.

napozas1

A 40-nél nagyobb faktorszámú napvédő szerek alkalmazása vízi sportokat űzők, hegymászók számára ajánlott, és mindenkinek tanácsos ilyen magas faktorszámú termékkel bekenni a napsütésnek erősen kitett bőrfelületeket, így az orrot, a vállakat, a dekoltázst és a lábfejeket. Arra is alkalmasak, hogy pigmentfoltok méretének növekedését megakadályozzák, használatuk ajánlott várandós nőknek, világos bőrtípusúaknak, gyerekeknek és pigmentképződési zavarokban (cholasma) szenvedőknek.

Organikus és ásványi szűrő

A napvédő termékeknek két különböző típusuk van, melyek hatásmechanizmusukban térnek el.

Szerves (organikus) szűrő: Egy vagy két UV-szűrőt tartalmaznak. A szerves szűrő bejut a bőrbe, ott felfogja az UV-sugarak energiáját és azt hővé alakítja át. A hő pedig semmilyen kárt nem okoz. Néhány embernél azonban a kémiai anyagok allergiás reakciót váltanak ki.

Annak alapján, hogy milyen hullámhossztartományba eső fényt alakítják át hővé, megkülönböztetünk UV-A, UV-B és szélessávú szűrőt. Annak érdekében, hogy a napvédő szer minél nagyobb védelmet nyújtson, kifejlesztettek olyan termékeket is, amelyek ezek kombinációját tartalmazzák. Organikus szűrő például a benzophenon, a triphiloxan vagy drometrizol. Sok szerves szűrő hajlamos rövid időn belül szétesni.

Ásványi (anorganikus) szűrő: Az ilyen napvédő szerek ásványi UV-szűrőt tartalmaznak: mikropigmenteket. Ezek nem jutnak be a bőrbe, hanem visszaverik a napfényt a bőrfelszínről, a bőr belső anyagait lefedik, és így védik a fénytől.

A leggyakrabban alkalmazott fedőpigment a titán-dioxid, a cink-oxid vagy a magnézium-oxid. Ezek a termékek azok számára is megfelelnek, akik allergiásak az organikus szűrőkre. Ezeket az anyagokat alkalmazzák a nagyfokú fényvédelmet igénylő bőrbetegségekben szenvedőknél, illetve gyerekeknél. Az ásványi szűrőket gyakran kombinálják szerves szűrőkkel. Ezek hátránya, hogy kifehéríthetik a bőrt a pigmentösszetevőtől függően.

Lehetséges mellékhatások

A fényvédőszerek, elsősorban az ún. napblokkolók sok ásványi és szerves szűrő kombinációját tartalmazzák.

Minél több a szerves szűrő a napvédőszerben, annál nagyobb az allergiás reakciók kockázata. A fény hatására széteső szűrők bomlástermékei is újra és újra allergiás reakciókat válthatnak ki.

Néhány szerves-kémiai szűrő esetében egyes tanulmányok alapján felmerült a gyanú, hogy károsítják a sejteket, vagy hormonszerű hatást fejtenek ki, ám még további vizsgálatokat igényel, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban okoz-e kárt ez a szerves szűrő.

55651524 – sunscreen sun drawing lotion on suntan legs relaxing tanning on tropical beach holiday. women lower body lying with sunblock cream in shape for skin cancer sunburn care concept.

Ezért javasolt a nagyobb mennyiségű mikropigmentet tartalmazó készítmények alkalmazása. Ennek egyetlen hátránya az, hogy magasabb faktorszám esetén (20 fölött) a bőr optikailag fehérebb lesz tőle.

A fényallergiát más tényezők is okozhatják, például bizonyos gyógyszerek, parfümök vagy a napvédő készítmények más összetevői. Nyaralás előtt mindig kérje ki orvosa vagy gyógyszerész véleményét.

Milyen terméket ne válasszunk?

Német kutatók 25 napvédőszert vetettek alá kémiai teszteknek. A vizsgálatok alapján két bio napvédő termék „nagyon jó” minősítést kapott. Két másik bioterméket és tíz hagyományos napvédő szert  „ jó”-nak értékeltek. Hat további termék esett az „elfogadhatatlan” vagy „elégtelen” kategóriába. A fennmaradó öt fényvédő szert az „elfogadható” vagy „tűrhető” kategóriába sorolták.

Az ethylhexyl és octocrylene nevű kémiai UV-szűrőt tartalmazó szerek a szervezetben hormonális hatást váltanak ki.

A PEG-et és a PEG-származékokat tartalmazó szerek is negatív kritikát kaptak. Ezek az anyagok emulgátorként vannak jelen a termékekben, azaz gondoskodnak róla, hogy a vizes és zsíros összetevők keveredjenek egymással. Azonban az idegen anyagokkal szemben védtelenebbé teszik a bőrt.

Továbbá két terméknél az illatanyagokat kifogásolták, melyek allergiát váltanak ki. Két másik napvédő szerben (mesterséges) pézsmát találtak. Ez az anyag bekerül a terhes nők anyatejébe, ha pedig a vízben leoldódik, károsítja a környezetet.

Mindezek miatt sokan félnek a napvédő szerek használatától, mivel attól tartanak, többet árt nekik, mint a napsugárzás. A megoldás nem a napvédő szerek mellőzése, hanem a következetes napvédelem, és a gyógyszertárakban kapható megbízható fényvédő szerek alkalmazása. Az UV-sugárzás akár rákot is okozhat, vagyis sokkal nagyobb károkat, mint amilyet a napvédő szerek bármely összetevője.

Forrás: https://napidoktor.hu/index