Milyen hatással van a nap a bőr öregedésére?

A napnak számos pozitív hatása van, azonban ha túlzásba visszük a napozást, vagy nem védekezünk megfelelően a nap káros sugarai ellen, akkor a negatív hatásait is megtapasztalhatjuk.

Sokan nem tudják, de a nap sugarai jelentős mértékben felgyorsítják a bőr öregedési folyamatát, mivel a szabad gyökök megjelenése előidézi a kollagén termelésének csökkenését, a bőr pedig veszít a feszegességéből. Hogy mit tehetünk a ráncok eltüntetéséért, arról Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője mesél.

A napfény javítja a kedélyállapotot és a közérzetet, elősegíti a szervezetben a D-vitamin termelődését, nem mellesleg pedig szép barnává varázsolja a bőrszínt. Bár számos pozitív tulajdonsága mellett manapság egyre több szó esik a nap káros hatásairól, csak kevésszer jegyzik meg, hogy a nap nagyobb hullámhosszú sugarai képesek behatolni mélyen a bőr alá, így a napégéstől a bőrrákig számos bajt okozhatnak – többek közt a korai bőröregedésért és a pigmentációért is felelősek.

Az öregedés során a bőrünkben több szövettani elváltozás történik, melyekért belső és külső tényezők egyaránt felelőssé tehetők. Ezek a káros hatások a szervezetben szabad gyököket hoznak létre, melyek hatására a kollagén mennyisége jelentősen csökken, feltöredezik, szerkezete abnormálissá válik, így a bőr veszít feszességéből.

 

„Ha a nap öregedési folyamatot gyorsító hatásáról beszélünk, fontos megjegyezni azt is, hogy az UV-sugárzás következtében megnő a bőr rugalmasságát biztosító elasztint lebontó elasztáz nevű enzim mennyisége, ami a rugalmas szövetek degenerációjához vezet.  A napsugárzás továbbá fokozza a pigmentsejt-termelést, valamint a felhámsejteket is károsítja. A bőr szerkezetében lezajló változások hatására így megjelennek a ráncok, az arc megereszkedik, a szem alatt és az arc egyes pontjain bemélyedések, árkok jönnek létre, a bőr elvékonyodik, és sok esetben pigmentfoltossá válik” – mondja a szakember.

Hogyan fordítható meg ez a folyamat?

 

Ma már széles a paletta, ha szeretnénk az idő kerekét lelassítani, és nyernénk a külsőnkkel pár évet.  A retinoid tartalmú krémek és C-vitamin például bizonyítottan fokozzák a kollagén szintézisét, ezáltal jelentős szerepet töltenek be a ráncok kezelésében is.

„A ráncok eltüntetésében leggyakrabban alkalmazott Botox kezelés, vagy hialuronsavas feltöltés mellett egyre korszerűbb bőrfiatalító eljárások is rendelkezésre állnak. Ilyen a saját vérplazmával történő úgynevezett “Drakula” terápia, az IPL-lel történő fotorejuvenáció, dermaroller kezelés, valamint a legújabbnak számító bioszálas kontúrozás és a fókuszált ultrahanggal történő arclifting” – sorolja a lehetőségeket Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője. Ezekkel az egyre népszerűbb orvos-esztétikai kezelésekkel nagyon szép eredményt lehet elérni.

 

Forrás: New Beauty, purecom

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.