Milyen fajtái vannak a pszichoterápiáknak?

A pszichoterapiára még egy-két évtizeddel ezelőtt is úgy tekintettek, mint „diliházra”, pedig sajnos egyre nő azoknak a száma, akik rászorulnak a terápiára – persze nem mindegy, milyenre.

Mint arról már volt szó, azok az emberek, akiknek pszichoterápiára van szükségük, három nagy csoportba sorolhatók: amikor a pszichés tüneteket testi problémák kísérik, és a betegséggel a pszichés probléma is elmúlik; amikor a lelki egyensúly megbomlása téveszméket, hallucinációkat, szélsőségesen ingadozó hangulatot okoz; illetve azok a betegek, akiket állandó vagy visszatérő szorongás, bizonyos szituációktól, élethelyzetektől, emberektől való félelem kínoz.

Amikor egy beteg hozzá kerül, a pszichoterapeuta egy első beszélgetést követően állapítja meg, mi a helyzet, tud-e a problémán segíteni, és ez körülbelül mennyi időbe telhet. A pszichoterápiás kezeléseknek több fajtája van.

Milyen terápiák vannak?

Az egyéni terápia során a pszichoterapeuta célja a beteg életét megkeserítő, átmeneti vagy már régóta létező probléma megoldása, illetve a tüneteken való segítés. A párterápia arról szól, hogy a pár két tagja között évek óta fennálló problémákat, feszültségeket kibeszéljék, megoldják.

A családterápia a családtagok közti indulatok, feszültségek okát igyekszik feltárni és a gondokat megoldani. A leghatékonyabb a csoportterápia, mely a tartós pszichés problémákkal küzdők és a már pszichoszomatikus betegséggel élők esetében hatásos: ennek során valós élethelyzeteket élnek át a jelenlevők, melyek segítségével a problémák felszínre kerülnek, fel lehet tárni gyökereiket, és megoldani a problémát.

tukor48010

Mi zajlik a terápián?

A pszichoterápia lényegében egy tanulási folyamat – a modern pszichoterápiák ugyanis azt veszik alapul, hogy a betegség tüneteit a páciens rossz beidegzései, téves következtetései, hibás viselkedése okozzák, valamint, hogy nem megfelelőek az érzelmi reakciói. A pszichoterapeuta segít, hogy a tünetek hátterében álló problémákat közösen feltárják, majd pedig módosítsák. A terápia során a szakember segít a rossz helyzetmegoldásokat és értelmezéseket olyanokra cserélni, melyek jobban hozzájárulnak, hogy a beteg alkalmazkodni tudjon másokhoz, helyzetekhez.

A terápiák között van, amelyik a múltra, és olyan is, mely a jelenre koncentrál. A múltra fókuszáló esetében a jelenben felmerülő problémákra úgy próbálnak hatni, hogy feltárják a régi emlékeket, a múltat. Azok a terápiák esetében, ahol a jelenre koncentrálnak, itt és most kell kezelni a gondokat, amelyek jelen vannak. A jelenre irányulóak a kognitív viselkedésterápiák, melyek a pánik, az agorafóbia gyógyításában például igen jól beválnak. Egyik részük kognitív, vagyis a gondolkodással és érzelmi reakciókkal kapcsolatos, a másik pedig viselkedéses.

A kognitív módszer lényege, hogy pszichoterapeuta segít a betegnek felismerni, melyek azok az elemek gondolkodásában és viselkedésében, melyek odáig vezetnek, hogy végül tüneteket produkál, pánikrohamot kap például. Belátja, hogy maga értelmezi félre az egyébként teljesen normális testi tüneteit.

orvos57

A pszichoterápia "viselkedéses" részében a beteg feladatokat is kap. Persze csak fokozatosan haladnak – a páciens otthon gyakorol, illetve olyan helyzeteket kell átélnie, melyektől fél. Ha egykor rosszul lett egy buszon, ezért többet nem mert felszállni, figyelme elterelésével, relaxálással úrrá lehet a félelmén, és megtapasztalja: az, hogy egyszer rosszul lett, nem jelenti, hogy ez minden alkalommal és minden buszon megtörténik. A beteg eleinte kap kísérőt is, aki segít neki, hogy kezdetben ne kelljen egyedül szembesülnie félelmeivel.

Fontos, hogy a beteg megtanuljon relaxálni. Az ellazulással kiküszöbölhető a szorongás. A légzés kontroll a pánikbetegek esetében hasznos: elnyújtott kilégzést alkalmaz, ezzel csökkentve a pulzusszámát. Közben meg is nyugszik.

Időigényes és mellékhatásokkal teli?

A pszichoterápiák természetesen nem egyik hétről a másikra gyógyítják meg a betegeket. Heti egy órát minimum rá kell szánni a kezelésekre. Ezen felül a beteg részéről aktivitást követel: jegyzeteket kell otthon készítenie és a relaxációt is el kell sajátítania. Pszichológusok mindig inkább a pszichoterápiát ajánlják, mint a gyógyszeres kezelést, mivel úgy vélik: a gyógyszer a tüneteket csak enyhíti és elfedi, de nem gyógyítja, az inkább a terápiás beszélgetések során valósítható meg. Sokkal tartósabbnak válik ezt a megoldást.

orvos57

A pszichoterápiára várók közül sokan hiszik azt, hogy a pszichoterápia alatt a legféltettebb titkaikat is kötelesek elmondani, ezért ódzkodnak tőle. Pedig elsősorban a tünetekre és a tünetekkel kapcsolatos problémákra koncentrál a szakember, aki a beteggel együtt igyekszik új viselkedési formákat és helyzetértékeléseket kialakítani.

Amennyiben a betegnek gyógyszeres kezelésre van szüksége, számolni kell azzal, hogy az antidepresszánsoknak például gyakran mellékhatása van: szívdobogást, szájszárazságot, nyugtalanságot okoz. Kiküszöbölhető, ha fokozatos az adagolás, illetve idővel csökkenek ezek a tünetek. Külön kellemetlen az álmosság érzet, mely gyakran nem is múlik el a gyógyszerek szedésének ideje alatt. Mivel a gyógyszerekhez hozzá lehet szokni, ha leállunk vele, komoly elvonási tünetek jelentkeznek, és például újra kialakulhat pánikroham. Fontos, hogy ahogy a szedés megkezdése, úgy az abbahagyás is fokozatosan történjen.

A gyógyulás sok esetben attól is függ, hogy a páciens maga meg akar-e gyógyulni. Ritka, hogy valaki csak gyógyszertől legyen jobban. A pszichoterápia során ugyanis rájön, hogy változtasson viselkedésén, szokásain, elsajátítja a módszereket, melyekkel változtathat a reakcióin – amelyek egyébként a betegséget okozták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.