Milyen a lábtípusod? – Ez a cipő illik hozzá!

A lábad egészségügyi állapotát nagyban meghatározza a lábbelid, ezért fontos tisztában lenned azzal, hogy milyen a lábtípusod, hogy a megfelelő cipőt válaszd!

Lábaink nap mint nap nagy mértékű terhelésnek vannak kitéve. Naponta átlagosan hat-hétezer lépést teszünk meg, az viszont egyáltalán nem mindegy, milyen cipőben. Íme néhány tipp, hogyan érdemes cipőt választanunk.

Antishokk technológia

Vannak olyan cipők, amelyek úgynevezett ütésgátló technológiával rendelkeznek. Ez nem más, mint egy olyan szabadalmaztatott technológia, amelynek köszönhetően a cipő sarok része képes elnyelni a lépések közben keletkezett, a sarok részt érő erőket. Így akár 50%-kal csökkenhetnek a gerincre és az ízületekre gyakorolt erőhatások.

Fotó: ecipő.hu

Lábtípusunknak megfelelő cipő

Az egyes lábtípusok nevét az ősi civilizációk nevei ihlették – a lábak alakja alapján lehetett azonosítani az adott nemzet képviselőjét. Háromféle alak van, mindegyik esetében a lábujjak hossza a meghatározó.

Egyiptomi láb

Az egyiptomi láb esetében az első lábujj a leghosszabb, a többi négy pedig egyre rövidebb. A lábujj és lábközép kapja a legnagyobb terhelést. A naphosszat tartó viselésre a lekerekített orrú, lapos talpú cipő a legmegfelelőbb, hiszen a magassarkú cipőknél a terhelés eltérően oszlik meg.

Fotó: 123rf.com

Görög láb

Jellegzetessége, hogy a második lábujj hosszabb, mint a többi. Kétféle lábtípus különböztethető meg a görög lábon belül: a téglalap alakú és a lejtős. Az előbbi esetében a második lábujj egyértelműen kiemelkedik, a többi közel azonos, míg utóbbinál a második lábujj után a többi egyre rövidebb lesz, alkotva ezzel egy élesebb lejtést. A görög lábtípus esetében a testsúly a második lábujjat nagy mértékben megterheli, gyakoriak lehetnek a kopások és különböző sérülések. A legmegfelelőbbek ehhez a típushoz a nyitott orrú cipők, magassarkúk terén pedig a keskeny és hosszú sarok, amely rövidíti a lábujjat.

Római láb

A római láb a legritkább típus mind közül. Esetében az első három ujj azonos hosszúságú, míg a negyedik és az ötödik sokkal rövidebb. Ezáltal a láb szélesebbnek és rövidebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Ezen a típuson oszlik el legoptimálisabban és legegyenletesebben a nyomás, így ritkán jellemző rá betegség. Kerek vagy szögletes orrú cipő egyaránt jó választás.

Fotó: ecipő.hu

Cipőszélesség megválasztása

Minden láb más és más: ha két embernek azonos a lábmérete, de eltérő a testsúlya, a súly ugyancsak eltérő módon oszlik meg mindegyikük lábán. Ezt a tényt felismerve a márkák különböző paraméterekkel ellátott cipőket kínálnak. Az egyes láb- és cipőszélességeket betűkkel jelölik a következők szerint:

  • F: a legtöbb esetben a keskeny lábakra ajánlott cipőkön való jelölés
  • G: a leggyakoribb lábszélesség, nem túl keskeny, de nem is túl széles a lábfej
  • H: széles lábfejekre való cipők
  • J,K,M: terápiás cipők

Fontos tehát, hogy a megfelelő cipő kiválasztásánál a kényelmi faktorokat és egyéb tényezőket is alaposan figyelembe vegyük, megőrizve ezzel lábaink egészségét.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.